Vízirendészek versenye a Tisza-tavon

Szeptember 10–12. között rendezték meg a XXI. Országos Vízirendészeti Rendőr Járőrversenyt, melyen az ország legjobb vízirendőrei mérhették össze elméleti és gyakorlati tudásukat.

Az idei, 13 csapatot felvonultató verseny házigazdája a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság volt. A verseny első napján, szeptember 10-én a 13 csapat elméleti felkészültségéről adhatott számot.

„Kifejezetten a vízi közlekedést érintő különleges jogszabályi rendelkezésekre, a horgászati szabályokra, valamint a hajózási szabályzat ismeretének felmérésére hegyeztük ki a verseny elméleti részét, hiszen ahogy minden vízi jármű vezetőjének, úgy a rendőröknek is ismerniük kell ezeket a speciális szabályokat olyan magabiztossággal, hogy megsértésük esetén intézkedhessenek Magyarország bármelyik vizén” – ismertette az első versenyszám kihívásait Jámbor István ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztályának vezetője.

Az ezredes kiemelte, a rendezvényre felkészült csapatok érkeztek, melyeknek tagjai tapasztalt vízirendőrök, akiknek tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre is lehetőségük adódott.

„A verseny ötlete 2000 körül fogalmazódott meg, a közúton dolgozók versenyének mintájára hoztuk lére a vízirendészek járőrversenyét, hogy a kollégák megmérethessék magukat szakmai szempontok alapján zsűri előtt. A kezdeményezés sikerre volt ítélve, ma már minden olyan vármegyéből érkeznek csapatok, ahol létezik vízirendészeti szolgálat, ez 15-16 csapatot jelent általában” – ismertette a járőrverseny történetét Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, az idei verseny házigazdája. „A verseny gyakorlati részét a mindennapi szolgálat tapasztalatai alapján olyan elemekből állítottuk össze, melyekkel a rendőreink találkozhatnak. Most a tiszai vízi közlekedés állt a középpontban, de minden csapat találhatott olyan feladatot, amellyel a szolgálata során már találkozott” – fogalmazott Busi László.

Az ezredes hozzátette, megtisztelő, hogy idén a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendezhette a versenyt, ami a szakmai felkészültség bemutatásán túl az emberi, kollegiális kapcsolatok építésére és tanulásra is kiváló alkalmat teremtett, hiszen a vízirendőrök krémje találkozott, három napon keresztül cserélhettek tapasztalatokat, bizonyítva a rátermettségüket. A rendőrkapitány fontosnak tartja, hogy a vízirendőrök a versenyek révén több szempontból, de szó szerint is ismeretlen vizekre evezhetnek, megfigyelhetik a hazai vizek különféle sajátosságait, az ott folyó munka jellegzetességeit, így hasznos tudásra tehetnek szert.

„A mi csapatunk a sportszerűség jegyében versenyen kívül indult, hiszen a többi versenyzőnek a mi hajóinkkal kellett végrehajtaniuk a feladatokat, mi pedig mindennap vízen voltunk a felkészülés során. Nem lett volna igazságos, ha ekkora előnnyel mi is versenybe szállunk” – mondta el Csajbók Ferenc zászlós, a Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrs körzeti megbízottja, aki tíz éve szolgál, és 2015 óta vesz részt a vízirendészeti járőrversenyeken. „Magát a versenypályát is mi állítottuk össze a saját tapasztalataink alapján. Olyan feladatokat szőttünk bele, amiket minden vízirendőrnek meg kell tudni oldania.”

Idén a legnehezebb feladatot az elméleti versenyszám jelentette. Erről, a végeredményről és a szakmai különdíj sorsáról a police.hu oldalon tudhatók meg a részletek.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!