Átadták az alsóörsi Ypsilon Yacht Clubot

Alsóörsön megkezdte első szezonját a 300 férőhelyes, öt és fél hektáron kialakított kikötő. Az Ypsilon Yacht Club és a Costes Group egy új vendéglátóhely nyitásáról is megállapodott.

Az új, 300 férőhelyes alsóörsi kikötő 5,5 hektáron kezdte meg első szezonját a Balaton legmodernebb szolgáltatásaival és kiemelkedően környezetkímélő intézkedésekkel. Az Ypsilon Yacht Club és a COSTES GROUP egy új étterem nyitásáról is megállapodott. A körpanorámás étterem Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezetésével indul majd, a balatoni hangulathoz illeszkedő, minőségi ételekkel, elérhető árakon.

A kikötői beruházást az erre a projektre alapított Ypsilon Yacht Club Kft. valósította meg, teljes egészében önerőből. Az építkezés 2022-ben indult, a kivitelezésénél pedig alkalmazkodtak a balatoni élővilághoz. A klub a nevét az Y alakú különleges belső öbölrészről kapta.

„Több nagyszerű dolog: a természet, a hajózás, a balatoni életérzés, a kiemelkedő szolgáltatások, valamint a minőségi vendéglátás találkozik mostantól Alsóörsön. A hatalmas, tágas területek, az egész tóra kiterjedő horizont és a több hektáros park növényzetének sokszínűsége igazán egyedi hangulatot kölcsönöz a klubnak. Ez az első olyan kikötő Magyarországon, ahol a változatos kényelmi funkciók mellett a hajózáshoz köthető szolgáltatások is egy helyen, magas színvonalon érhetők el” – mondta Janák Enikő az Ypsilon Yacht Club részéről.

Hiánypótló kikötő

Az Ypsilon területén medencék, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok, játszótér várja a bérlők és a túravitorlázók baráti társaságait és a Balatonon szinte egyedülálló módon minden bérlő részére biztosítják a parkolási lehetőséget is ingatlanon belül.

A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is képes helyet adni, ahogy 65 elektromos hajó befogadására is alkalmas, ritka gyors áramvételezési lehetőséget kínálva. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosrendszerekkel szerelték fel, de a klub autós parkolójában is építettek ki elektromos töltőket. Különlegesség az is, hogy a bérlők egymás között, charterszolgáltatók nélküli környezetben, csendes miliőben tölthetik el a szabadidejüket. A parti szolgáltatások mellett a komplexumon belül egy minden igényt kielégítő hajószerviz is üzemel, melynek központi eleme a 16 tonna teherbírású telepített daru.

További kuriózum, hogy a kikötő területén a csúcsgasztronómiában piacvezető étteremcsoport, a COSTES GROUP pop-up büféje szolgálja ki a már leszerződött hajós partnereket és a kívülről érkező látogatókat is, kifejezetten a Balaton partjára megálmodott elképzelésekkel. A következő szezontól pedig még tovább bővül a kikötő gasztronómiai kínálata, ugyanis onnantól már Rácz Jenő és csapata az Y by RJ étteremben várja majd a vendégeket.

„A körpanorámás Y by Rácz Jenő éttermünkben ugyanúgy megtalálhatóak lesznek a házias, magyaros fogások, mint a kiváló minőségű steakek, vagy az olaszos tésztáktól a könnyű salátákig szinte minden közkedvelt étel. A célunk, hogy a környék lakóinak is megfizethető, népszerű termékeket adjunk, de olyan színvonalon, amit a COSTES cégcsoport fővárosi egységeiben már megszokhattak tőlünk” – mondta el a sztárséf a helyszínen.

A Michelin csillagos sztárséf nevével fémjelzett egységeket a fine dining éttermeiről ismert, Gerendai Károlyhoz tartozó cégcsoport üzemelteti.

Gerendai Károly arról mesélt az Ypsilon Yacht Clubban, hogy nem egyszerűen egy új étterem nyitásában gondolkodnak, hanem komplett gasztronómiai koncepció megvalósításában.

„Egy újabb Michelin-csillag esélyes fine dining egység helyett egy lazább, szélesebb közönséget célzó komplexumot álmodtunk meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint a szendvicseket és süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt, de az sem hozhat zavarba minket, ha valaki a medence partjára vagy a hajójára szeretne kérni valamit. Az Ypsilon Yacht Clubban található minőségi környezet azért fontos, mert meghatározza azt is, hogy nekünk milyen színvonalú szolgáltatást kell nyújtanunk. A partnerségnek pedig azért is örülök, mert nagyra becsülöm, hogy tisztán piaci alapon jött létre ez a beruházás és ennyire környezettudatosan gondolkodva tudtak beleilleszkedni a törékeny balatoni ökológiai környezetbe.”

Fenntartható megoldások

Az Y by RJ étterem a COSTES csoportnál már korábban bevezetett zöld törekvéseket követi, fenntartható higiéniai megoldásokat és lebomló csomagolóanyagokat használnak, sőt, a terveik szerint a konyhai hulladékokat a helyszínen komposztálják majd és a belőle előállított bioműtrágyát a környező parkban mindjárt újra is hasznosítják. Az energiaellátást megújuló energia biztosítja majd, csakúgy, mint a klub teljes területén.

A kikötő építése során a környező védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén a természet megőrzése érdekében. A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együttműködve figyelték, hogy a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezés, sem az üzemeltetés során. Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, az épületek zöldteteje pedig zavartalanul illeszkedik az északi part panorámájába. A kikötőhöz tartozik szervizépület is, ez egyedülálló módon természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabbi részen található. Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba, ez egyedülálló megoldás.

„Alsóörs nagy hagyományokkal rendelkezik a hajózás és vitorlázás terén. Ehhez méltó módon járul hozzá a várva várt világszínvonalú kikötő, amely településünk büszkesége lett, hozzájárulva fejlődésünkhöz jelentős gazdasági, turisztikai előnyeivel” – mondta Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere.

A további lehetséges fejlesztéseket, csakúgy, mint az étterem esetleges egész éves üzemeltetését, az igényekhez alakítják majd.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!