Záptojásbombákkal várják Jeff Bezos szuperjachtját Rotterdamban

Az előzetes hírek szerint szét kell szedni a Koningshaven hidat, hogy az 500 millió dolláros gigajacht kijusson a tengerre. A helyieknek ez nem tetszik.

Az Amazon alapítójának 417 láb hosszú hajója Alblasserda városban épül, az Oceanco cégnél. Ez eddig rendben van, a probléma akkor jelentkezhet, amikor elkészül, és elindul a tengerre. A De Hefnek becézett rotterdami híd alatt ugyanis biztosan nem fér át, így azt – elméletileg – szét kell szedni erre az időre. Amikor 2017-ben ilyen történt az építménnyel, arra a felújítása miatt volt szükség, és a város elöljárói ígéretet tettek a lakosoknak, hogy onnantól a híd jó sokáig állni fog.

Ha tényleg sor kerül a szétszerelésre (majd az összerakásra), azt természetesen nem az adófizetők, hanem Bezos vagy az Oceanco állja majd, de így is elég paprikás a hangulat, a közösségi médiában háromezren jelezték, hogy ott lesznek azon az eseményen, amit a hajó áthaladására szervez Pablo Strörmann, és amin tojásokkal tervezik megdobálni a jachtot. És bár az „Ott leszek” gomb megnyomása, illetve a valódi megjelenés nem feltétlenül jár kéz a kézben, a szám azonban jól mutatja, milyen felfokozott a hangulat a témában.

Az eseményre szóló felhívásban a rotterdamiakat arra kérik, vigyenek magukkal egy-egy doboz záptojást, hogy azt a jachtra dobják. Mint a szöveg fogalmaz, „Rotterdamot a rotterdamiak építették a romokból, és nem szedjük szét egy megalomán milliárdos fallikus szimbólumáért. Harc nélkül semmiképp”. Bár a szervező Strörmann próbálja elvenni az akció élét, bevallja, hogy a De Hef közel áll a szívéhez: „rotterdami vagyok, és szerintem a pénzes embereknek rá kellene jönniük, hogy nem lehet mindent megcsinálni. Ezzel a felhívással játékos módon hallatjuk a hangunkat.”

A „Rotterdamot a rotterdamiak építették a romokból” részben semmi túlzás nincs, és az az egyik oka annak, hogy a hollandok annyira dühösek a Bezos miatt esetlegesen szétszedendő De Hef miatt. A híd 1940-ben a náci Luftwaffe támadásában súlyosan megsérült, a város többi részével együtt. A híd emlékműve a háború fájdalmának és szenvedésének, valamint annak, hogy a holland nép képes volt feltámadni a hamvaiból.

Az Oceanco kérelmet nyújtott be a városi tanácshoz, hogy hagyja jóvá a De Hef lebontását, de választ még nem kaptak. A hajóépítő cég rámutatott, hogy csak így lehet eljuttatni a hajót a tengerhez. Felmerült ugyan az, hogy a 229 láb magas árbócokat később is a helyükre állíthatnák, miután a hajó átjutott a (nem szétszedett) De Hef alatt, de erről a megoldásról nagy a csend.

A Sea Cloud vízre tétele:

YouTube video

(forrás: jalopnik.com, fotók: flickr.com, dailysabah.com, rotterdam.nl)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!