XVIII. Seapromo Regatta – A nagykorúság kötelez

Két éve ősszel a Covid miatt elmaradt, így tavaly rendezték meg a XVIII. Seapromo Regattát az Adrián. A hosszú kihagyás után már minden résztvevő nagyon várta a Seapromo-érzést: napközben színvonalas, éles versenyzés, esténként közös programok, vacsora és buli.

Tavaly szeptember 18–25. között az Adriai-tenger a legszebb arcát mutatta, végig szép idő, jó szelek és még fürdésre is alkalmas tenger. A verseny útvonala Pirovac–Piskera–Primošten–Vodice–Žut–Murter–Pirovac volt. A 12 induló csapat teljesen egyforma, Bavaria 46C hajókkal mérte össze tudását. A magas versenyértéket pedig az élmezőnyben végző kormányosok névsora fémjelzi: Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmesünk az ötkarikás játékok óta itt ült először hajóba (igaz, csak két napra), de ott volt Gyenes Ákos, Király Zsolt, Sabján Annamária, Scholtz Imre vagy Vigh András. A regatta történetében másodszorra állt össze kizárólag hölgyekből álló formáció, ez alkalommal Kisgyörgy-Sármay Mónika szkipperkedése mellett. A verseny sajátja, hogy jól megfér egy pályán, sőt egy hajóban az évtizedek óta vitorlázó többszörös bajnok és az, akinek szó szerint ez az első vitorlásversenye (sőt, az első hajózása). Több csapat évek óta tudatosan készül a versenyre, számukra óriási lehetőség, hogy ilyen nagy nevek között mérethetik meg magukat, sokszor nem is eredménytelenül.

A Verebély Tibor vezette vízi rendezőcsapat végül három egész napos túra- és négy pályafutamot tartott meg változatos, de jó szélviszonyok között. A dalmát szigetvilág próbára tette a csapatok technikai, navigációs és taktikai felkészültségét: egy navigációs döntés, egy jól vagy rosszul kivitelezett manőver akár 4-5 hely sorsát is eldöntötte futamon belül. Volt csapat, amelynek inkább a túraversenyek feküdtek jobban, mások inkább a pályafutamokon jeleskedtek.

Kikötés után pedig újraéledt a régóta várt, egyedülálló „Seapromo-hangulat”, beindult a kötetlen szomszédolás és a közös programok. Minden este az egész mezőny együtt vacsorázott, és talán a járvány egyik örvendetes hatásaként, de a horvát vendéglátósok most a szokásosnál kedvesebbek voltak. Nem maradt el a már jól megszokott közös grillezés és a bormóló, továbbá az Audi csapat jóvoltából egy kis unplugged örömzenélésre is sor került, nagy sikerrel. És aki még bírta, bulizhatott hajnalig.

A versenyt végül pontegyenlőséggel a F7/Capture Olympic csapat nyerte, amely különféle okok miatt hat nap alatt négy szkipperrel indult: Berecz Zsombor, horvát edzőpartnere, Nenad Bugarin, a szintén horvát Sime Stipanicev és Vigh „Acsi” András. Az ezüstérem a Gyenes Ákos kormányozta Eurosport csapaté lett, a bronzérmet a Király Zsolt vezette Roto Group hajó nyerte.

A Seapromo Regatta „nagykorú” lett, a résztvevők rengeteg élménnyel, a „staff” számos tapasztalattal lett gazdagabb. A szervezők készen állnak a folytatásra, a mezőny reakcióiról csak annyit, hogy: „már a jövő héten jöhetne a következő”. Horváth Sándor főszervező a záró vacsorán bejelentette, a 2022-es versenyt szeptember 24.–október 1. között rendezik meg Horvátországban.

(Cikkünk eredetileg az Aqua Magazin 153. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

XVIII. Seapromo Regatta, összefoglaló film:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!