Vlagyimir Putyin jachtja

Az 54 méter hosszú motoros legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor az orosz elnök a fedélzetén fogadta Aljakszandr Lukasenkát, Fehéroroszország köztársasági elnökét.

Leo Fun néven született 2009-ben, a Proteksan Turquoise Yachts építette, a teste acél, a felépítménye alumínium. Arra tervezték, hogy biztonságosan lehessen vele közlekedni a világ legeldugottabb régióiban is, de azért az attraktív megjelenés fontosságáról sem feledkeztek meg. Kialakításának köszönhetően 30 százalékkal nagyobb az élettere, mint más, hasonló méretű jachtoknak: a szalonja például 100 négyzetmétert foglal el a főfedélzetből. A hátsó fedélzetén ott az elmaradhatatlan pihenő és az úszómedence, a fürdőplatform pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy bármilyen vízi játékszer induló és érkező állomása legyen.

Egyszerre 12 vendég fogadására alkalmas, persze a korlátozás csak a hajón alvásra vonatkozik, hiszen a fő étkezőasztal 14 fős, és nem az az egyetlen. A 11 fős személyzet teljesen szeparált, saját konyhával ellátott részt kapott, a vendégtérbe diszkréten megbújó ajtón keresztül tudnak belépni – amikor szükség van a szolgálataikra.

Putyinnak akkor tetszett meg, amikor egy időre kibérelték számára, az orosz kormány pedig 2011-ben vásárolta meg, hogy az elnöknek legyen hol vendégül látnia a fontos embereket a 2012-es téli olimpia idején. Először Siriusra keresztelték át, de hamar megkapta a Csajka nevet (a szó oroszul sirályt jelent). Hatótávolsága 4000 tengeri mérföld, vagyis szinte bármelyik óceán átszelhető vele. Regisztrációja szerint az Oroszországi Föderáció Elnöke Ellátásért felelős igazgatóságának cégéhez tartozik. És bár a nemzetközi hajóbérlő oldalakon megtalálható (260-300 ezer dolláros heti díjjal), rendszerint a „pillanatnyilag nem bérelhető” megjegyzés szerepel mellette.

Bemutatóvideó még a Leo Fun időkből:

YouTube video

(forrás: nautica.news, fotók: superyachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!