Veszélyekre figyelmeztetnek a Balatonnál

Egy év alatt 236 ezren haltak meg vízbefulladás következtében, így ez a halálok világszerte jelentős közegészségügyi problémává nőtte ki magát.

A fulladás a harmadik helyen áll a nem szándékos sérüléssel összefüggő halálokok között. A statisztikák szerint gyakrabban fulladnak vízbe a gyerekek és a férfiak. Tavaly csak a Balatonba 16-an fulladtak bele és 410 fürdőzőt kellett kimentenie a vízirendőröknek.

Rengetegen szoktak el a fürdőzéstől, úszástól a pandémia óta, sokan azóta most először mennek nyaralni vízpartokra. A hőségben pedig fokozottan figyeljünk arra, hogy hogyan fürdőzünk, fokozatosan hűtsünk le a testünket, ne ugorjunk a vízbe anélkül, emellett a napszúrás, napégés, hőguta veszélyeire is fokozottan ügyeljünk. A gyerekekre pedig különösen kell figyelni, ebben a hőségben könnyen rosszul lehetnek a vízben, ha pedig nem vízálló naptejet használunk, hamar le is éghetnek.

A fulladás világszerte jelentős közegészségügyi kockázat, Magyarországon a 2019-es adatok szerint a 100 ezer főre jutó vízbefulást tekintve az EU-átlag 1,14, Magyarországon 1,36, Ukrajnában 7,8, Lettországban 6,39, Litvániában 6,02, Görögországban 3,61 és Romániában 3,28. Vannak persze olyan országok is, ahol még kevesebb a 100 ezer lakosra jutó fulladások éves mutatója: Németországban 0,55, Dániában 0,54, Luxemburgban 0,5, Hollandiában 0,47, Nagy-Britanniában 0,45 volt ez a ráta 2019-ben.

Öt éven aluliakra különösen oda kell figyelni, ha vízparton tartózkodik a család. A legtöbb gyermek ilyenkor még nem tud úszni, így sokkal nagyobb veszélyben van, mint a felnőttek. A statisztikák alapján 0,63 fulladásos eset jutott 100 ezer ötév alatti gyermekre az Európai Unióban, míg Magyarországon 0,45 egy év alatt – írta a penzcentrum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!