Versenybírók home office-ban

A vitorlásversenyek lebonyolítását is jelentősen érintette a járvány, sokszor kényszerültünk alternatív megoldásokra, hogy a korábban megszokott tevékenységeinket tovább folytathassuk.

A virtuális tárgyalásokkal könnyebb a közösségi távolságtartás alkalmazása, de a módszer előnyei nem csak járvány idején jelentkeznek. Nagy rugalmasságot jelenthet az olyan többfutamos túraversenyeken, amikor a hajók nem térnek vissza minden nap végén a báziskikötőbe, így a résztvevők pillanatnyi helyétől függetlenül, rövidebb várakozási idővel megtartható egy tárgyalás. A szervezők részéről csábító, hogy virtuális jelenléttel csökkenthetők a versenybírók utazási költségei, azonban ez általában nem összemérhető azzal a potenciális szolgáltatáscsökkenéssel, amit a távoli kapcsolódás okozhat. A szakember az otthoni környezetéből ugyanis nehezen követi a verseny ritmusát, nem érzékeli az esemény hangulatát. Egy-egy tárgyalás a szokásosnál sokkal több előkészületet igényelhet, és általában hosszabb ideig tart, és a látottak alapján kihívást jelent a tények megállapítása, miközben megnövekedett éberséget követel meg a korrekt eljárásrend biztosítása.

Struktúra szempontjából megkülönböztethetünk hibrid vagy teljesen online tárgyalásokat. A hibrideken a felek és az óvási bizottság elnöke vannak fizikailag jelen, a tanúk és a bizottság további tagjai távolról csatlakozhatnak. Ezekben az esetekben a távolról csatlakozó résztvevőknek nehéz az események (különösen a hajók találkozásával kapcsolatos esetek) követése, az elnök számára pedig stresszes lehet egy heves tárgyalás kezelése. Az egyenlő feltételek biztosítása céljából hibrid tárgyalások akkor ajánlottak, ha bizonyos kategóriájú résztvevőket azonosan tudnak kezelni (pl. összes fél jelen, összes tanú virtuálisan), és ha megoldható, hogy a távolról csatlakozók esetén folyamatosan figyelhető, hogy tudják-e követni a tárgyalást. Online tanácskozásokra leginkább azok az esetek alkalmasak, amelyek nem hajók találkozásával kapcsolatosak – ezek elsősorban az orvoslati tárgyalások és a technikai bizottság óvásai.

A virtuális tárgyalások kiemelt technikai fogékonyságot követelnek meg a szervezőktől, az óvási bizottságtól és a versenyzőktől. A platformválasztást követően meg kell ismerni annak funkcióit (például várakozószobák, résztvevők némítása, szó kérése). Elengedhetetlen a stabil internetkapcsolat, a megfelelő felbontású kamera és a hang jó minőségű átvitelére képes mikrofon. Ajánlott gondoskodni arról, hogy folyamatos technikai támogatás álljon rendelkezésre, amelyet alapszinten az egyik versenybíró vagy a zsűrititkár láthat el, de a háttérben komolyabb szakértelemre is szükség lehet.

Amennyiben technikailag felkészültünk, nézzük, hogyan lehetséges a virtuális térben is garantálni az egyenlő feltételeket biztosító eljárásokat. Egy körültekintő óvási bizottság a verseny elején elkészíti a viselkedési szabályokat és az online tárgyalások eljárására vonatkozó dokumentumot… …a viselkedési szabályok megsértése az óvási bizottság mérlegelése alapján helytelen magatartást valósíthat meg, amely komoly büntetést von magával.

Az online tárgyalások legizgalmasabb területe, hogy hogyan korlátozható külső segítség (szabálytanácsadó vagy belehallgató tanú) igénybevétele – ez olyasmi, mint a digitális oktatásban a számonkérés tisztességességének ellenőrzése…

… a döntéshozatali szakaszban sokat nyerhetünk a virtuális világ adottságaival. A feleket a várakozószobába mozgatjuk, majd a döntés gyorsabb véglegesítése céljából az írnok megoszthatja a képernyőjét az óvási bizottság többi tagjával. A felek visszahívását követően képernyőmegosztással számukra is bemutatható a döntés.

Szerző: Böröcz Bence, World Sailing nemzetközi versenybíró

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 151. számában jelent meg. Fizessen elő a magazinra, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!