Változások lesznek a nagyhajós versenyeken, nem drágulnak a nagy versenyek nevezési díjai

A Magyar Vitorlás Szövetség Nagyhajós Bizottságának javaslatára egy sor változtatást vezetnek be az idei évtől a nagyhajós versenyeken. Ezek egy része a nevezési díjakhoz, más része a szabályokhoz kapcsolódik.

Az újításokat azután dolgozta ki a bizottság, hogy kikérte a nagyhajós versenyzők véleményét az osztályok képviselőin keresztül a versenyek lebonyolításáról, így a változtatások a nagyhajós társadalom igényeit tükrözik.

Az MVSZ elnöksége felfüggesztette az éves hajónyilvántartási díjat és a regisztrációs adatlap módosítása is ingyenes. De a VIHAR-ban továbbra is a hajótulajdonosoknak kell aktiválniuk a regisztrációs adatlapot. Ha nincs változás az adatokban, akkor a regisztrációs adatlapot csak be kell küldeni. A rendszer automatikusan aktiválja a hajót.

Miután a regisztrációs adatlapokon számos hiba fordul elő, kérnek minden hajótulajdonost a regisztrációs lap ellenőrzésére és a téves adatok javítására. Különös figyelmet érdemelnek a megadott mértékegységek. Amennyiben valamilyen változtatás történik egy regisztrációs adatlapon, úgy a hajó csak az adminisztrátorok jóváhagyását követően 1-2 napon belül került aktív státuszba.

Az osztálykapitányok döntő többségének véleményét figyelembe véve a 2024. évi MVSZ által rendezett 3 népszerű versenyen (Évadnyitó, Félszigetkerülő és Fehér Szalag) a Nagyhajós Bizottság javaslatára nem lesz nevezési csomag. Ennek ellentételezéseként az MVSz vállalta, hogy a fenti versenyeit a tavalyi nevezési díjakkal rendezi meg. (A Kékszalagon továbbra is állítanak össze nevezési csomagot.)

Az MVSZ versenyein az ifjúsági korosztályhoz hasonlóan, ez évtől 50 százalékos nevezésidíj-kedvezményben részesül a 18–25 év közötti korosztály.

A Nagyhajós Bizottság javaslatára az MVSZ versenyein ez évtől ismét él az előnevezési kedvezmény. Azok a versenyzők, akik nevezésüket 10 nappal a verseny előtt online véglegesítik és fizetési kötelezettségüket is teljesítik, 10 százalékos engedményben részesülnek. Ezzel szemben a helyszíni nevezés ideje alatt a nevezési díjat 10 százalékos felárral számítják ki. A befizetett nevezési díj visszafizetésére nincs lehetőség, és az utólagos módosítások, illetve legénység kiegészítést is a normál vagy helyszíni nevezési díjakkal számolják el.

Az MVSZ szeretné kifejezni megbecsülését törzsversenyzői iránt. Ezért minden olyan versenyzőnek, aki 2024-ben az MVSZ túraversenyeire (Évadnyító, Fehér Szalag, Kékszalag és Félszigetkerülő) benevez, 50 százalékos nevezésidíj-kedvezményt kap a 2025. évi Évadnyító verseny nevezési díjából.

A szövetség téli online vitorlás előadásainak sorában három olyan hangzott el, amely a nagyhajósoknak különösen fontos. Szó volt a rajtolásról, bójavételekről és az óvásról. Az előadások a Hunsail YouTube-csatornáján visszanézhetők. Ugyancsak kiváló lehetőség az ismeretek felfrissítésére a Szabályismereti játék, amely a hunsail.hu weboldalon elérhető – írta a hunsail.hu.

fotók: Magyar Vitorlás Szövetség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!