Újraélesztenék a Nagy-korallzátonyt

2019. december 3.
Címkék :

A tudósok egészséges korallzátonyokról készített hangfelvételek lejátszásával csábítanák vissza a halakat és egyéb vízi élőlényeket a sérült területekre.

Az ausztráliai Nagy-korallzátonyon található elhalt részeket az egyre gyakoribb tengeri hőhullámok hozták létre. Ezek a területek a tudósok szerint újraéleszthetők az egészséges zátonyok környezeti hangjainak felhasználásával, amelyek a fiatal halakat nagy arányban csábítják oda.

A halak elősegítik a zátony megtisztítását és teret adnak az új korallok növekedésének, ezzel megindítva az ökoszisztéma helyreállítási folyamatát. Az Exeter Egyetem tengerbiológusa, Tim Gordon és kollégái tenger alatti hangszórókat állítottak fel az ausztráliai Lizard-sziget körül nemrég kialakult elhalt korallterületeken.

A hangszórókon egészséges zátonyokon rögzített hanganyagokat játszottak le a halak, garnélák és egyéb zátonylakók által keltett zajokat is beleértve. A csoport megállapította, hogy a hangszórók telepítésével megduplázódott a zátonyra érkező halak mennyisége, és 50 százalékkal nőtt a jelen lévő fajok száma is. A különböző halfajok eltérő funkciókat látnak el a korallzátonyokon, ezért a gazdag és változatos halállomány fontos az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

A Nagy-korallzátonyon a Debbie hurrikán is óriási pusztítást végzett 2017-ben. A leharcolt szakaszon hajtották végre a világ első nagyszabású koralltranszplantációját, amelynek keretében egy hét alatt négyezer kiemelt, egészséges korallal pótolták az elpusztult részt – írta a hirado.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!