Újabb halak pusztultak el a Városligeti-tóban

Ismét haltetemeket találtak a fővárosi Városligeti-tóban. A vízvizsgálatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. munkatársai végezték el több külső laboratórium munkatársával.

Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti-tónál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. dolgozói a helyszínen önállóan, valamint külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival megkezdték a víz vizsgálatát. Vízmintát vettek a kormányzóaknánál és a tóba való bevezetés pontjánál. Megmérték a víz pH-ját, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát.

Azt írták, szemmel látható, hogy a tó vize piszkos, békalencsés, algás, valamint a levegőztető szökőkút nem működött. Az eddigi helyszíni vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak, ezért nem láttak okot arra, hogy a vizet elkormányozzák.

„Az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt haváriaesemény” – közölték, hozzátéve: az üzemeltetés a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint zajlott.

Kitértek arra is, hogy az április eleji halpusztulás után a BGYH továbbra sem kapta meg az összes hivatalos vizsgálati eredményt. A külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott eredmények azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mértéke nagyságrendekkel alulmaradt a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékektől. A BGYH-tól szennyezett víz nem került a tóba.

A többször említett túlklórozást egyetlen laboratóriumi eredmény sem támasztja alá, a külső, független akkreditált laboratórium által mért aktívklór-szint lényegesen alulmaradt a jogszabályban és a vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértéktől. A fővárosi kormányhivatal laboratóriumi osztályának vizsgálata szerint a víz nem volt toxikus.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!