Új vitorlásversenyek a Balatonon

Az idén már harmadik alkalommal kerül sor a West Open Trophy vitorlásverseny-sorozatra, egyben egy újdonsággal is előrukkolnak a szervezők, a Nyugat-Balaton Szalagja elnevezésű eseménnyel.

A West Open Trophy hat versenyt foglal magában: a fonyódi Kormorán Kupát, a gyenesdiási Gyenes Kupát, a keszthelyi Break Kupát, az ábrahámhegyi Rizling Kupát, a balatonmáriafürdői Mária Kupát és a balatonfenyvesi Fenyves Kupát. A június elejétől augusztus végéig tartó sorozatban a legjobb három eredményt veszik számításba.

„A nyugati medencéből elfogytak a vitorlássorozatok, ezért kitaláltuk, hogy a hat versenyt felfűzzük egy sorba, így próbáltuk növelni az indulói létszámot. Aki például elrajtolt már három versenyen, de elégedetlen az eredménnyel, elmehet a negyedikre vagy az ötödikre is. Az elképzelés bejött, mert nőtt a hajószám, vannak olyan versenyek, mint például a máriafürdői vagy a fenyvesi, ahol a duplájára nőtt” – mondta az Aqua Magazinnak Papp Tibor szervező. Kiemelte, elsősorban a hobbivitorlázókat szólították meg, mert az induláshoz nem szükséges versenyengedély.

„Az olyan hajósok jelentik a célközönséget, akik nem nagyon mennek át a keleti medencébe” – tette hozzá Papp Tibor. A 2022-es első kiírásban 131 hajó vett részt a sorozatban, tavaly már 174 indult, ami hajónként 3-4 fővel számolva tekintélyes létszámot jelent. A Yardstick I–III. osztályban az első évben 12 olyan vitorlás volt, amely legalább három versenyen rajthoz állt, az elmúlt évben ez a szám 33-ra emelkedett.

„Fontos, hogy megindult egy információáramlás az egyesületek között, jó, ha tudják a hajósok, hogy hol milyen feltételekkel köthetnek ki. Lényeges, hogy aki elmegy egy versenyre, megbízható rendezést kapjon, ismerjék például a Yardstick-számát, vagy azokat az adatokat, amelyek nevezésnél alapvetők” – hangsúlyozta Papp Tibor, aki a 1990-es évek óta versenyez, tavaly a West Open Trophyban négy viadalt teljesített. Elárulta, céljuk, hogy a hat klub még jobban összefogjon, együtt lépjenek fel például a hajóbiztosítások területén, így jobb árat tudjanak elérni.

Az idén először megrendezik a Nyugat-Balaton Szalagja túraversenyt is Keszthely és Ábrahámhegy között, a rajt és a cél Fenyvesen lesz.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! Lapunk következő száma júliusban, a Kékszalagra jelenik meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!