Tovább tart a Titanic-mánia

2019. április 23.
Címkék :

A világ egyik leghíresebb hajójának és utasai történetét számos érdekesség és legenda övezi. Nem csoda, hogy szinte minden, a Titanichoz köthető tárgy rekordösszegért cserél gazdát az árveréseken.

Nemsokára kalapács alá kerül egy levél, amelynek szerzője Richard Geddes, aki a fedélzeten dolgozott utaskísérőként. A férfi a feleségének írt, és arról számolt be, hogy már az indulás előtt baljós dolgok történtek, a Titanic a kikötőben majdnem összeütközött a New York óceánjáróval. Geddes megírta, hogy a Titanic a világ legbiztonságosabb hajója, emberi kéz ilyen erős, stabil vízi járművet még nem épített.

A levelet, amelyet 6,5 millió forintnyi fontért kínálnak eladásra, indulás előtt adta postára a férfi, arra kérvén kedvesét, vigyázzon a gyermekeire. A rajongók szintén licitálhatnak a luxushajó tervezője, Thomas Andrews egy relikviájára: a szintén a Titanicon meghalt fiatalember családja eladja azt a 4,5 millió forintnyi fontot érő, zafírral díszített 18 karátos aranygyűrűt, amelyet felesége, Helen ujjára húzott 1908-as esküvőjükkor.

Az árverésen a gyűrű mellé a nász fotóit és egy levelet is mellékelnek. A levelet egy Mary Sloan nevű, a hajón dolgozó utaskísérő írta a tragédia után Andrews testvérének, arról számolt be, Thomas milyen bátor és hősies volt, ugyanis felajánlotta a helyét a mentőcsónakban egy anyának és a gyermekének, ezzel a biztos halált választva. Az özvegy megkapta és kincsként őrizte ezt a levelet.


Egy árverésen 15 ezer fontért, azaz 6,5 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy darab 103 éves keksz, amely a Titanic egy mentőövének túlélőkészletéből maradt fenn. Ugyanekkor 21 ezer fontot, azaz 9,1 millió forintot fizettek egy fotóért, amelyet a luxushajót elsüllyesztő jéghegyről készített a katasztrófa után egy másik hajó matróza – írta a blikk.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!