Történelmi vitorlástúra a világbajnokságra

Legalább egy tucat, a 12mR osztályba tartozó hajó áll össze, hogy együtt vitorlázzanak el Németországból Finnországba. Az 1300 mérföldes út végén a házigazda és a címvédő egység várja őket.

Ez lesz az első alkalom az osztály történetében, amikor efféle kalandra vállalkoznak, és bár egyelőre a koronavírus-járvány miatt sok a bizonytalanság, a vitorlásprogramokat mindenképp meg akarják tartani. Idetartozik természetesen a világbajnokság, valamint az út során tartandó regatták Dániában, Németországban és Svédországban. Jelenleg a nevezési díj is csak a vízi rendezvényekre vonatkozik, de ha a helyzet lehetővé teszi, bőven lesz mit előrántani a kalapból, ami a társasági eseményeket illeti.

Eddig 15 egység jelezte részvételi szándékát, ami az eddig legnagyobb létszámú 12mR regatta lehet Skandináviában. A finnországi rendezés gondolata a Blue Marlint (FIN-1) tulajdonló Henrik Andersen fejéből pattant ki, a Nyländska Jaktklubben 160. születésnapja apropóján: „2014-ben tettük vízre újra a Blue Marlint, de akkor még nem sejtettem, hogy pár évvel később tizennégy fajtársával együtt vitorlázik majd a hazai vizeken. Mostanra 3 hajós, erős itteni flotta alakult ki, mert a Wings (K-15) és a Vanity V (K-5) is finn zászló alatt versenyez majd.”

A túra július közepén Flensburgból indul, a világbajnokságot augusztus 14–22. között rendezik Helsinkiben.

A 2021-es 12mR világbajnokság várható indulói:
Dánia: Thea (D-1), Vim (US-15) – az aktuális Európa-bajnok
Finnország: Blue Marlin (FIN-1), Vanity V (K-5), Wings of Coves (K-15) finn és dán legénységgel
Németország: Anita (G-2), Flica II (K-14), Heti (E-3), Jenetta (K-1), Nini Anker (N-15), Sphinx (G-4), Trivia (K-10)


A Sphinx:

Olaszország: Nyala (US-12) – az aktuális világbajnok
Norvégia: Vema III (N-11)

(minden hajó a Vintage kategóriába indul, kivéve a Hetit, amelyik az Antique-ba tartozik)

(forrás: 12mrworlds.com, fotók: 12mrclass.com; pressmare.it; classicsailboats.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!