Tíz Dragon csatázott a Johan Anker Kupáért

Változatos körülmények között, igen szoros csatában dőlt el a 2024. évi Dragon flottabajnokság.

A Johan Anker Kupáért vívott küzdelem során nyolc futamból hetet sikerült megtartani múlt hétvégén a Csopak előtti vízterületen. Végül pontegyenlőséggel, de több futamgyőzelmével a Freyja csapata (Náray Vilmos, Ikrényi Gábor, Wonke Péter) szerezte meg az első helyet, második a Luna (Zenthe Ferenc, Zalai Gábor, Kerényi Balázs), harmadik a Tiamat (Homola László, Hajdu Martins, Hajdú Erik) lett. A legjobb klasszikus idén a Yorikke (Dobos Attila, Juhász György, Kismarty-Lechner Balázs).

A verseny már péntek délután elkezdődött, amikor Verebély Tibor látott kis esélyt legalább egy futamra, és vízre vezényelte a tíz csapatot. Végül 4-5 csomós délkeletiben éppen sikerült egy teljes futamot megrendezni. Ez jó bemelegítésnek bizonyult, és a parton mindenki megelégedéssel foghatott hozzá az EGIS SE vendégszeretének köszönhető fröccs-zsíroskenyér party-nak. A flotta még arra is kihasználta az estét, hogy egy gyűlésen tisztázzák az osztály jelenét és jövőjét érintő kérdéseket.

Szombatra folyamatosan átvonuló zivatarokat és közben egyre erősödő szelet jósolt a meteorológia. Ez be is következett, a kezdetben 10-12 csomós szél a harmadik futamra 20-22 csomóra erősödött. Az első rajtot egy átvonuló zivatar miatt halasztani kellett, ám ez a Dragonosokat nem zavarta, mivel a Carpe Diem csapatának jóvoltából mindenkit bőséges reggeli várt: tojásrántotta, virsli, sült kolbász, kávé, üdítők kerültek az asztalra, és volt idő átbeszélni az esélyeket.

Egy óra elteltével a rendezőség elindult a Csopak előtti vízterületre, és némi várakozás után ki tudta tűzni a lassan stabilizálódó szélben a pályát. Innentől folyamatosan pörögtek a futamok, a Dragon újra megmutatta, hogy erős szélben is kiválóan vitorlázható hajó, nagyszerű csatákat láthattak az érdeklődők, akikből nem volt hiány: 29erek, a Scirocco és sok túravitorlázó csodálta a tíz hajó versengését az egyre erősödő délnyugatiban.

„Komoly szél volt ma, amely ugyancsak próbára tette a legénységet és a technikát is. Nálunk például a génua behúzója adta fel a harmadik futamra, ezért Péter és Gábor folyamatosan kézzel tartották a génuát. Ennek a hősies küzdelemnek az eredménye, hogy még így is sikerült az ötödik helyen zárnunk egy olyan futamot, amelyet a rajt után majdnem feladtunk” – adott betekintést a Freyja napi küzdelmébe Náray Vilmos kormányos.

Három futam után a rendezőség végül úgy ítélte meg, hogy az egyre erősödő szél és a közeledő zivatarok több futamot már nem tesznek lehetővé. Irány a part! A hajók rendbeszedése után újra a Carpe Diem vendége volt mindenki: kiváló pörkölt, nokedli, savanyúság és elképesztően finom rétesek várták az elcsigázott hajósokat. Mindezt csapolt sör, nagyszerű borok és üditők egészítették ki – senki nem maradt éhen. Dr. Szűcs Péter és a Carpe Diem minden elismerést és köszönetet megérdemel, amiért ilyen fantasztikus vendéglátást nyújtottak az osztálynak.

Vasárnapra a szél iránya megmaradt, de az ereje mérséklődött, csodálatos vitorlázóidő kerekedett. 10-12 csomós szélben újabb három futammal zárult a flottabajnokság, amelyen a győzelemről végül 10 centiméter döntött: a hatodik futamban ennyivel ért célba a Luna előtt a Freyja, és ezzel az egy ponttal sikerült pontegyenlőséget elérnie. A végelszámolásban pedig három futamgyőzelmével megelőzte a Lunát.

A Dragon olyan one-design osztály, amelyben a hajók teljesítménye csak nagyon kicsit szóródik, így a versenyeken felértékelődik a tényleges vitorlázótudás. Emiatt igen korrekt és szoros csatákat vívnak a hajók, amelyek kezeléséhez elég mindössze három fő – így sokkal egyszerűbb a legénység verbuválása is, mint sok más nagyhajós osztályban. A mostani Johan Anker Kupa ismét megmutatta, hogy miért olyan népszerűek ezek a hajók szerte a világon: a szoros versenyek és a hajók lenyűgöző eleganciája egyre több érdeklődőt vonzanak soraikba.

A díjkiosztón Náray Vilmos az osztály nevében köszönetet mondott Igali Csillának, a zsűri elnökének, Verebély Tibor főrendezőnek és az EGIS SE minden segítőjének és önkéntesének a kiváló vendéglátásért és a magas szakmai színvonalú rendezésért.

Az eredmények az MVSz hirdetőtábláján találhatók.

fotók: Mag Andrea / Magyar Dragon Osztályszövetség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!