Szövetségi kapitányi beszámoló: komoly tervek a vitorlásválogatottnál

A Kékszalag Portban a magyar szövetségi kapitányok ismertették a következő évi terveiket a fiatal válogatott vitorlázókkal kapcsolatban.

Berecz Zsombor beszélt arról, hogy az olimpikonok képzése kiemelt fontosságú mindenki számára a vitorlázásban, amit azzal magyarázott, hogy egyrészt a magas szinten való versenyzés öregbíti a vitorlázás hírnevét, másrészt az eredményesség többek között biztosítja a támogatottságot is.

Majd ismertette a már szerződéses sportolók 2024-es programját, és kiemelte, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb támogatást nyújtsák ahhoz, hogy a jövő évi olimpiáról minél többen éremmel térjenek haza. Ugyanis mindkét magyar szövetségi kapitány, Ian Ainslie és Berecz Zsombor is nagyra becsüli azt, amilyen magas szintre eljutottak a profi vitorlázók.

Berecz Zsombor elmondta azt is, hogy a 2028-as olimpiát megcélozva szeretnének egy Pathway squad nevezetű csapatot felállítani olyan vitorlázókból, akik már 2024-től az olimpiai hajóosztályokban versenyeznek. Fontosnak tartják, hogy a kiválasztott versenyzők a jelenlegi olimpikonjainknak is méltó edzőtársaik legyenek, azonban bennük legyen a lehetőség, hogy akár képviseljék hazánkat a 2028-as olimpián. Ehhez a szövetségi kapitányok szakértői csapatot szeretnének biztosítani a válogatott vitorlázóknak.

A programban részt vevő fiatalok a Development squad nevű csapatot erősítik. A kiválasztott sportolók között már ott lehetnek azok a potenciális vitorlázók, akik képviselhetik hazánkat a 2032-es olimpián. Ebbe a csapatba két úton lehet bekerülni. Vannak, akik már részt vettek az első edzőtáborban október végén. Ezenkívül lesz egy meghívásos kiválasztó tábor a fiatalok számára 2024. március végén. Az edzőtáborokon kívül a kiválasztott versenyzők részt vesznek egy mentális és egy fizikai teszten is. Akik ebből a két kiválasztó táborból teljesítik az elvárásokat, bekerülnek a Development squadba. Azoknak sincs okuk csüggedésre, akik nem kaptak meghívást a kiválasztó táborba, hiszen lesznek olyan események, ahol azok, akik szeretnék, megmutathatják a tudásukat.

A Development squad számára a legfontosabb esemény az ifjúsági világbajnokság lesz jövőre. A 2024-es évben a fizikai felkészülés mellett negyven nap edzésük lesz, amiből húsz nap csapatedzés és húsz nap osztályspecifikus edzés lesz. A technikai tréningekhez szeretnének minél jobb szakembereket biztosítani a fiataloknak. Ezeken az edzéseken lehetőségük adódik az edzőknek is meghívásos alapon részt venni, ezzel fejlesztve az edzők szakmai tudását a fiatal vitorlázók mellett.

A programoknak a Kékszalag Port ad majd otthont, amelyről remélik, hogy professzionális bázisa lehet a versenysportnak. Az osztályszövetségekkel szeretnének együttműködni, annak érdekében, hogy minél több motivált és profi szinten vitorlázni vágyó fiatal edzhessen a majd kikötőben – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!