Szintidő : Új-Zéland – kör

Lisa Blair ausztrál szóló vitorlás kalandor és környezetvédelmi aktivista új egytestű szóló vitorlás rekordot állított fel Új-Zéland körül.

Amikor Blair a Rangitoto-sziget előtt áthaladt a célvonalon a Royal New Zealand Yacht Squadron előtt, 16 nap és 23 órás kaland végére tett pontot Climate Action Now nevű hajójával: „Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy én lettem az első ember, aki egyedül vitorlázta körbe Új-Zélandot. Nagyon keményen dolgoztam az egész út alatt, hogy olyan időt érjek el, amit úgy érzem, kihívás lesz megdönteni, de semmi kétségem afelől, hogy egy kiwi hamarosan megpróbálja” – mondta Lisa.

Útja során találkozott orkákkal és albatroszokkal, küzdött hatalmas hullámokkal és viharokkal, siklatott 23 csomóval, állt egyhelyben sík vízen, miközben keményen küzdött a minél jobb szóló egytestű hajós szintidőért.

Új-Zéland déli partjainál is találkozott lebegő műanyagokkal az érintetlen(nek gondolt) vizeken, nem véletlenül folytat kampányt annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés pusztító hatására és mértékére az óceán távoli részein. Antarktiszi szólóvitorlás rekordja során a Déli-óceán megkerülése közben is rendszeresen mérte a mikroműanyag-szennyezést.

Lisa május 7-én, kedden 07:57-kor (NZST) lépte át a rajtvonalat, és május 24-én, pénteken 7:42-kor (NZST) ért célba, 2672 tengeri mérföldet vitorlázva: „Utolsó éjszaka egyáltalán nem aludtam, és mivel az egész utat 210 perces mikroalvásokkal csináltam végig, most forró zuhanyra, kiadós étkezésre és óriási szunyára vágyom”.

Lisa 2015-ben indította el a Climate Action Now kampányt, amelynek keretében környezetvédelmi akciókra vonatkozó üzeneteket gyűjtött a nyilvánosságtól – ezek a jachtját díszítik. Miután az isten háta mögötti helyeken is szemtanúja volt a műanyagszennyezésnek, Lisa kampányának célja a cselekvésre való felhívás terjesztése: „Azért vitorlázom, hogy megmentsem az óceánjainkat, megmutassam az embereknek, hogy mindannyiunknak megvan az ereje a változáshoz. Hiszek benne, hogy képesek vagyunk rá, ezért vállalom ezeket a kalandokat: megmutatom, hogy együtt képesek vagyunk egy jobb jövőt teremteni”.

Nathaniel C. T. Jackson és James Blannin-Ferguson filmesekkel együttműködve Lisa egészestés dokumentumfilmet készített az Antarktisz körüli ambiciózus és veszélyes szóló útról. Az Ice Maiden világpremierjére a Doc Edge Fesztiválon kerül sor: Christchurchben június 19-30., Aucklandben július 3-14., Wellingtonban július 3-14., majd országszerte virtuálisan (július 15-31).

fotók és forrás: livesaildie.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!