Svert Kupa Zamárdi 2023: jollésok nagy találkozója

2023. augusztus 16.
Címkék :

Kilencedik alkalommal gyűltek össze Zamárdi partjainál az immár hagyományos Svert Kupára a versenyzők augusztus 12-én.

Amint azt az előzetes online nevezésekből sejteni lehetett, az idén is nagy létszámú mezőny vágott neki szombat reggel a Zamárdi–Ezüstpart–Szántód–Tihany–Zamárdi távnak. A rajt után egy időre igencsak alábbhagyott a szél, de némi várakozás után jött észak felől egy frissülés, és kellemes tempóban haladt a mezőny kelet felé. A Nánási Balázs kormányozta szkiff hamar az élre tört, komoly csatákat vívva a katamaránokkal.

Fej fej mellett
Végül az egytestűek versenyét és így a Svert Kupát is Nánásiék nyerték. Elsőként egy Ventilo 20-as haladt át a célvonalon, Róka Péterrel a kormánynál, így természetesen a többtestű kategóriában is ők nyertek. A szél közben hol leállt, hol frissült, izgalmas párharcokat hozva a különböző hajóosztályokban is.
Igazán taktikus verseny volt az idei Svert Kupa, sokat számított, ki mennyire tudja kihasználni a rövid frissüléseket, és persze mennyire ismeri a Balatont. A fél órával később, 9.30-kor rajtoló ifi mezőny valamivel jobban járt, nekik kevesebb jutott a szélcsendből. Elsőként a Team Kaáli Nacra 15-öse ért be a célba Boldizsár Balázs Fábián kormányzásával, míg az egytestűek versenyét a Makausz Gyula irányította Laser2 nyerte.

Bár alapvetően gyenge szeles verseny volt a – két éve a Somogy Kincse címet elnyerő – 2023-as Svert Kupa, a 150 hajóból álló mezőny 90 százaléka célba ért a 15 órás szintidőig.

Ifjú harcosok
Rengeteg díj talált még gazdára az esti átadón, amelyre ezúttal nem a Bácskai utcai kikötőben, hanem a Hethland üdülő éttermében került sor, a nagystrand keleti végén. A résztvevők hangosan éltették a győzteseket, de a legnagyobb tapsot a Pöff SE ifjú versenyzői kapták, akik a gyenge szél és az egyre erősebb napsütés ellenére kijelentették, hogy semmiképp sem adják fel, és ha szintidőn túl is, de elvitorláznak a célvonalig délután 4 órakor.

Köszönet
A versenyt szervező Svert Kupa Vitorlás Egyesület tagjai ezúton is köszönik a BDO Magyarország, a Wellensteyn Magyarország, az Aqua Magazin és az Axia Zrt. támogatását, valamint a Balatonfüredi Yacht Club és a Szántódi VE segítségét a regatta megrendezésében.

Részletes eredmények itt.

(fotók és forrás: Svert Kupa)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!