Sürgős intézkedésekre van szükség a Balatonnál

2021. szeptember 30.
Címkék :

A klímaváltozás és az egyre intenzívebb emberi használat az utóbbi időben jelentősen átalakította a tó vízminőségét és élővilágát. Ha szeretnénk megőrizni a Balaton jó ökológiai állapotát, akkor a jövőben még nagyobb szerepe lesz a víz jó minőségének.

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének tudományos előadóülésén és szakértői tanácskozásán egyetértés volt abban, hogy a kiváló vízminőséghez kevés tápanyag, és alacsony tömegű algabiomassza szükséges. Minden olyan intézkedés fontos, amely csökkenti a tóba bejutó újabb tápanyagmennyiségeket, és elsődleges, hogy a kívülről évente érkező 100-150 tonna foszfor mennyisége csökkenjen, mert ez folyamatosan tovább növeli a belső tápanyagterhelést és a haváriahelyzetek kockázatát.

Belföldi turizmus

A szakemberek ezeket az intézkedéseket javasolták a Balaton jó vízminőségének biztosítása érdekében:
– Szükséges a tóba jutó tápanyagok mennyiségének további csökkentése, mert hosszú távon ettől függ az algák mennyisége és a tó általános ökológiai állapota. Az éghajlatváltozás miatt a vízmennyiségi problémák kezelésére is fel kell készülni.
– Kiterjedtebb és folyamatosabb monitoringra, több kutatásra van szükség a Balatonban zajló folyamatok megbízható értékeléséhez és a megfelelő döntésekhez.
– A Kisbalatoni Vízvédelmi Rendszer rekonstrukciójára is szükség van (pl. kotrás, zagyterek kialakítása, dinamikus használata).
– A halgazdálkodás jelenleg évi közel 5 tonna többletű foszformérlegét javító intézkedések szükségesek.
– Erősíteni kell a környezettudatosságot, a tápanyagterhelést bemutató ismeretterjesztést, mert felelős emberi magatartással az egyén is tehet a Balaton jó ökológiai állapotának megőrzéséért, a tóba jutó tápanyagterhelés csökkentéséért.

(hirbalaton.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!