Ha kiszárad a Balaton-Nagyberek, oda az élőhely

Szarvasok, őzek, víz közelében költő madarak, és sok más faj élettere kerül veszélybe, ha kiszárad a Balaton-Nagyberek mocsárvilága. A klímaváltozás még inkább súlyosbítja a folyamatot.

A szokatlanul száraz nyár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Nagyberek mocsárvilágát is veszélyezteti.
– A természet csodálatosan működik, nagyon tudja, hogy mit csinál. A szárazság jeleként mutatkozó óriási repedések a csapadékot majd közvetlenül a növények gyökeréhez vezetik. Oda, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondja Rozner György, a nemzeti park Kisbalaton-Nagyberek tájegységvezetője. Közvetlenül az út mellett egy zsilipet létesítettek három évvel ezelőtt, hogy megakadályozzák a vizes területek kiszáradását, amely akár végzetes is lehet az élővilágra. A folyamat azonban nem az elmúlt néhány évben indult el, 150 éve kezdődött. Az 1860-as években a hasznosítható termőföld reményében 1200 kilométeres csatornarendszer segítségével csapolták le a területet, amely a Balaton vízszintjéhez képest másfél méterrel alacsonyabban fekszik.

„Minden vizes élőhellyel gond van, amely jelentős részben az emberi beavatkozás eredménye. A Berek esetében elhibázott lépés volt akkoriban, hogy itt és így jutottak termőföldhöz. A lecsapolás maga okosan zajlott, ám a csatornarendszerhez kapcsolódó műtárgyak már elöregedtek.”

Jelenleg a Berek felőli oldalon magasabban tartják a vízszintet, nem engedik, hogy elfolyjon. A műtárgy segít megmenteni olyan fajok élőhelyét, mint a lápi póc vagy a réti csík. Korábban jelentős mennyiségű és legendás méretű csukákat is fogtak ezen a tájon, ám ez utóbbi halfajnak már nyoma sincs. Az idei év speciális, mert tavasszal sem hullott elegendő csapadék, így a szakembereknek figyelniük kell a vizes élőhelyek szinten tartására, amely kapcsán védett és fokozottan védett állat- és növényfajok élő- és szaporodóhelyeinek megmentése zajlik. Ebben segítenek az elmúlt évek során telepített zsilipek.

A Széchenyi 2020 Program keretében 460 millió forint uniós támogatással valósultak meg a vizes élőhelyek rekonstrukciójára irányuló természetvédelmi beruházások. A beavatkozások négy helyszínen zajlottak és zajlanak. Somogy megyében a somogyszentpáli és a pogányvölgyi réteken, a Somogy I és Somogy II. elnevezésű program keretében. Ezen kívül elgyomosodott, idegen fajokkal benépesült réteket tettek rendbe.
A Nagyberek balatonfenyvesi területén található a Fehérvízi ősláp, a maga érintetlen szépségével és madárvilágával. Itt is készült egy komoly zsilip, amellyel szabályozni tudják a terület vízmegtartását vagy leengedését, ha éppen arra van szükség.

fotók: balatonnagyberek.hu

forrás: sonline.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!