Sanlorenzo SX112 – Divatteremtő klasszikus

A Sanlorenzo szuperjachtjai megszületésük után szinte azonnal klasszikussá válnak, divatot és trendet teremtenek.

Hajóik jellegzetes alakja első pillantásra felismerhető, a crossovernek tekinthető SX sorozat pedig a családon belül is kitűnik extravagáns megjelenésével. A túra- és a felfedező szuperjachtok jegyei és funkcionalitása egyszerre jelenik meg a részletekben. A magas hajóorrból egyetlen elegáns és könnyed ív ereszkedik alá egészen a tengerbe nyúló fürdőplatformig. A hosszúkás, sötét ablakok klasszikus Sanlorenzo-stíluselemek. A fedélzet teljesen akadálymentes, a flybridge hamisítatlan felfedező stílus, a hátsó fedélzetből kinyíló óriási napozóterasz pedig bármelyik túrahajónak becsületére válna.

A Sanlorenzo SX sorozata kiváló példája annak, ahogyan a tervezők az ügyfelek egyedi igényeit beépítik minden az egyes készülő hajótervbe, majd egységes koncepcióvá formálják azokat. A multifunkcionális terek alkotják az SX különlegességét. Legjobb példája ennek a hátsó fedélzet, amelynek 90 négyzetméteres felületét jelentősen megnöveli az oldalról lehajtható két terasz. Az így kinyíló terek összeforrnak, a hatalmas üvegfelületek pedig elmossák a határokat a beltér és a kültér között. Az egyetlen kormányállás a flybridge-en található, ahol gombnyomásra választhatunk a biztonságos zárt tér és a nyitott szabad fedélzet között.

A zászlóshajó
Az SX76-os és az SX88-as után az SX112-es a crossover sorozat zászlóshajója. A terveket Luca Santella, Bernardo Zuccon, a Studio Zuccon International Project és Piero Lissoni kreativitására bízták. A kisebb modellek minden ismertetőjelét megtaláljuk rajta, de a nagyobb tér könnyedebbé és elegánsabbá teszi a már jól ismert stílusjegyeket. Egyszerre modern és klasszikus. Az olasz tervezők munkája lélegzetelállító, az egybefüggő nyitott terek koncepciója végigkísér a hajó teljes hosszán. Az egyetlen kivétel talán az elülső fedélzetet, amely teljes egészében egy hatalmas, nyitott napozóterasz, amit bármikor privát ebédlővé lehet alakítani. A főfedélzet első harmadát a tulajdonosi kabin foglalja el fantasztikus panorámával és közvetlen kapcsolattal a szalonba, valamint az oldalfedélzetre.

Japán formavilág, olasz elegancia
A belső terek Piero Lissoni zsenialitását dicsérik. Külön említésre méltó a középen elhelyezett lépcsőház, amely üveg oldalfalával légiesen és könnyedén, mint egy ékszerdoboz simul a térbe. Hasonlóan a külső lépcsőkhöz, amelyek szinte észrevehetetlenül és tökéletesen töltik be funkciójukat. A szalon és a hátsó fedélzet közötti határ elmosódik, a beltéri burkolatoknál dominál a Sanlorenzo védjegyeként is tekinthető teakfa és bőr kombináció. A szalont oldalról a padlótól a mennyezetig érő hatalmas ablakok határolják.

Az alsó fedélzeten három vagy négy vendégkabin alakítható ki a két legénységi és a kapitányi mellett. A flybridge hagyományos elrendezésű, a kormányállás mögött pedig étkezőt és napozóteraszt találunk.

Technológia
Az SX112-esben megjelenő újítás a teljesen a hátsó fedélzet alá épített gépészet, amely az alsó fedélzeten mintegy 40 négyzetméternyi helyet szabadított fel az edzőterem és a vendégkabinok számára.

Az SX112-essel a Sanlorenzo ismét egy olyan jachtot alkotott, amely egyéniségével, eleganciájával és technológiai tökéletességével nemcsak az olasz hajógyártás, de az egész iparág dicsőségére válik.

szöveg: Juráncsik Norbert

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 151. számában jelent meg. Fizessen elő a magazinra, hogy hozzáférjen exkluzív tartalmainkhoz!)

fotók: Thomas Pagani / Sanlorenzo

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!