Sanlorenzo SX112 – Divatteremtő klasszikus

A Sanlorenzo szuperjachtjai megszületésük után szinte azonnal klasszikussá válnak, divatot és trendet teremtenek.

Hajóik jellegzetes alakja első pillantásra felismerhető, a crossovernek tekinthető SX sorozat pedig a családon belül is kitűnik extravagáns megjelenésével. A túra- és a felfedező szuperjachtok jegyei és funkcionalitása egyszerre jelenik meg a részletekben. A magas hajóorrból egyetlen elegáns és könnyed ív ereszkedik alá egészen a tengerbe nyúló fürdőplatformig. A hosszúkás, sötét ablakok klasszikus Sanlorenzo-stíluselemek. A fedélzet teljesen akadálymentes, a flybridge hamisítatlan felfedező stílus, a hátsó fedélzetből kinyíló óriási napozóterasz pedig bármelyik túrahajónak becsületére válna.

A Sanlorenzo SX sorozata kiváló példája annak, ahogyan a tervezők az ügyfelek egyedi igényeit beépítik minden az egyes készülő hajótervbe, majd egységes koncepcióvá formálják azokat. A multifunkcionális terek alkotják az SX különlegességét. Legjobb példája ennek a hátsó fedélzet, amelynek 90 négyzetméteres felületét jelentősen megnöveli az oldalról lehajtható két terasz. Az így kinyíló terek összeforrnak, a hatalmas üvegfelületek pedig elmossák a határokat a beltér és a kültér között. Az egyetlen kormányállás a flybridge-en található, ahol gombnyomásra választhatunk a biztonságos zárt tér és a nyitott szabad fedélzet között.

A zászlóshajó
Az SX76-os és az SX88-as után az SX112-es a crossover sorozat zászlóshajója. A terveket Luca Santella, Bernardo Zuccon, a Studio Zuccon International Project és Piero Lissoni kreativitására bízták. A kisebb modellek minden ismertetőjelét megtaláljuk rajta, de a nagyobb tér könnyedebbé és elegánsabbá teszi a már jól ismert stílusjegyeket. Egyszerre modern és klasszikus. Az olasz tervezők munkája lélegzetelállító, az egybefüggő nyitott terek koncepciója végigkísér a hajó teljes hosszán. Az egyetlen kivétel talán az elülső fedélzetet, amely teljes egészében egy hatalmas, nyitott napozóterasz, amit bármikor privát ebédlővé lehet alakítani. A főfedélzet első harmadát a tulajdonosi kabin foglalja el fantasztikus panorámával és közvetlen kapcsolattal a szalonba, valamint az oldalfedélzetre.

Japán formavilág, olasz elegancia
A belső terek Piero Lissoni zsenialitását dicsérik. Külön említésre méltó a középen elhelyezett lépcsőház, amely üveg oldalfalával légiesen és könnyedén, mint egy ékszerdoboz simul a térbe. Hasonlóan a külső lépcsőkhöz, amelyek szinte észrevehetetlenül és tökéletesen töltik be funkciójukat. A szalon és a hátsó fedélzet közötti határ elmosódik, a beltéri burkolatoknál dominál a Sanlorenzo védjegyeként is tekinthető teakfa és bőr kombináció. A szalont oldalról a padlótól a mennyezetig érő hatalmas ablakok határolják.

Az alsó fedélzeten három vagy négy vendégkabin alakítható ki a két legénységi és a kapitányi mellett. A flybridge hagyományos elrendezésű, a kormányállás mögött pedig étkezőt és napozóteraszt találunk.

Technológia
Az SX112-esben megjelenő újítás a teljesen a hátsó fedélzet alá épített gépészet, amely az alsó fedélzeten mintegy 40 négyzetméternyi helyet szabadított fel az edzőterem és a vendégkabinok számára.

Az SX112-essel a Sanlorenzo ismét egy olyan jachtot alkotott, amely egyéniségével, eleganciájával és technológiai tökéletességével nemcsak az olasz hajógyártás, de az egész iparág dicsőségére válik.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 151. számában jelent meg. Fizessen elő a magazinra, hogy hozzáférjen exkluzív tartalmainkhoz!)

fotók: Thomas Pagani / Sanlorenzo

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!