Ride for the Future – kerékpáros-akció egy vitorlázótól

Isabella Bertold, a kanadai SailGP Team versenyzője szeptember 12-én hajnalban kerékpárral indult Saint-Tropez-ból Cádizba, a szeptember 24–25-i SailGP-verseny helyszínére.

Isabellának 1100 kilométert kellett legyűrnie, ezért hat napon keresztül minden nap 125 és 250 km között tekert, hogy a Saint-Tropez-i Range Rover Nagydíj befejezését követően felhívja a figyelmet az óceánok helyzetére.

A Ride for the Future névvel illetett akció során Isabella időt szakított arra, hogy helyi lakosokkal beszélgessen a műanyagtól való függőségünk csökkentésének fontosságáról, valamint a vízfolyások és partok megtisztításáról Dél-Franciaország és Spanyolország partvidékén.

„Volt néhány dolog, ami felnyitotta a szememet. Bármerre mentem, mindenhol árkok mellett haladtam el, és ott gyűlik össze a szemét. Azt is láttuk, hogy a táj és a domborzat drámaian megváltozik. Északabbra, Girona környékén buja növényzet zöldellt, aztán Valenciához közelebb minden egyre szárazabb lett. Ez volt az egyik legforróbb nyár, amit Spanyolországban valaha feljegyeztek. Minden folyómeder, amin átmentem, teljesen kiszáradt. Ez egy újabb jele volt az éghajlatváltozásnak, és annak, hogy milyen gyorsan zajlik a folyamat. A kerékpározás szépsége, hogy mindent más tempóban tapasztalsz meg. Kapcsolatba kerülsz a helyiekkel, más szemszögből látod a dolgokat. A kerékpározás kezdetén az egyik oldalon gyönyörű tengerpartot láttam, a másikon pedig szeméttel teli árkokat. Ahogy teltek a napok, minden egyes doboz kóla és vizespalack, amit megvettem, bűntudatot ébresztett bennem, mert tudtam, hogy valószínűleg én is része vagyok a problémának. De ez a bűntudat azt is megváltoztatta, amit láttam. Már nemcsak a dobozokat és palackokat vettem észre az árokban, hanem különböző szemeteseket, szemétgyűjtő rendszereket és a velük kapcsolatba kerülő embereket. Volt egy közös kapocs: a kicsi/nyitott vagy felhajtható tetejű kukák nagy mennyiségű szemetet jelentettek az út szélén, a nagyobb/mélyebb, kemény fedelűek környezetében az utak tisztának tűntek. Szóval az emberek nagy része nem dobálja el a szemetét az út szélén, a legtöbbjük jószándékú.

Azért, hogy a műanyagot távol tartsuk az óceánjainktól, többre van szükség, mint szimplán nemet mondani a műanyagra. Változást kell szorgalmazni az épített környezetünkben és el kell gondolkodnunk azon, hogyan és hová dobjuk ki a szemetünket. Az út során láttam, amint sirályok műanyag zacskókkal repülnek el, és egy döglött delfint sodor a partra a víz – mégis optimistán érkeztem meg Cádizba: ha mindannyian elkötelezzük magunkat egyetlen jó cselekedet mellett, akkor megállíthatjuk a jelenlegi utat és korrigálhatjuk a műanyag, valamint a halak arányát az óceánban.”

A Ride for the Future akció szeptember 30-ig tart, így még van idő licitálni a Factor Ride for the Future kerékpárra az Ocean Wise támogatására.

(forrás: sail-world.com, fotók: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!