Szélsőségek hétvégéje – SailGP Saint-Tropez

2022. szeptember 12.
Címkék :

Az első napon sorra dőltek a sebességi rekordok, a másodikon pedig olyat láthattunk, amit eddig soha: az amerikai csapat nyert – ráadásul kölcsönemberrel.

A SailGP szervezői bevezettek néhány újdonságot a harmadik szezon ötödik eseményére, ám ezek közül csak egyet játszottak meg élesben, a többi alkalmazására még várnunk kell. A változtatások lényege, hogy az eddigi öt mezőnyfutam helyett hatot rendeznek, és azok alapján dől el, melyik három csapat vehet részt a döntőben. Kapcsolódó módosítás, hogy a maximum háromfutamos napokon 16, a legalább négyfutamosokon 14 perc a limitidő.

Szeptember 10-én, szombaton ez nem sokat számított, bejött az előrejelzés, húsz csomó fölött fújt a szél, a pöffök néha a 24-et is elérték. Ami a menetrendet illeti, a három tervezett futam simán lement, izgalom viszont volt bőven: majdnem orra esések, szél felé kitörő hajók, emelősvertekről leesés, pozíciócserék – és többször megdőlő sebességi rekord. Utóbbiban a franciáké lett a diadal 53,96 csomóval, ami 99,94 kilométer óránként!

Az első futamban a kiwik az utolsó szakaszon előzték meg a vezető ausztrálokat, akik stílusosan futamgyőzelemmel vágtak vissza, hogy aztán a harmadik menet megint az új-zélandiaké legyen.

(Majdnem) százzal rohanó hajók Saint-Tropez előtt (R1 egyperces 42:33, R2 egyperces 1:10:33, R3 egyperces 1:39:34):

YouTube video

A vasárnap éles kontrasztban állt a szombattal: annyira gyenge volt a szél, hogy az ötödik futamban nem volt érvényes befutó a limitidő lejárta előtt (pedig csak néhány másodpercen múlt, érdemes megnézni), a hatodik futamot pedig törölték. A döntőben a negyedik futamot nyerő USA, valamint az utóbbi két fordulót nyerő Új-Zéland, illetve Nagy-Britannia mérkőzött meg egymással, végül Jimmy Spithillék örülhettek.

Érdekesség, hogy a hétvége során – a tokiói olimpikon Stephanie Roble csütörtöki sérülése miatt – egy francia, Amélie Riou segítette őket a stratéga pozíciójában.

A második napi közvetítés (R4 egyperces 34:42, R5 egyperces 57:43, döntő egyperces 1:47:43):

YouTube video

Folytatás a szeptember 24-25-ei hétvégén, helyszín a spanyolországi Cádiz. A futamokat szombaton és vasárnap is 16:00 – 17:30 között tervezik megrendezni.

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!