Rajthalasztás egy kör ital miatt

Jim Schofield így is lekési a rajtot, de a többiek mindenképp szerettek volna inni vele egyet, mielőtt nekivágnak az Atlanti-óceánnak.

A McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat furcsa és szokatlan verseny, az indulók házilag épített hajókkal vágnak neki az Atlanti-óceán átszelésének. Ez 1977-ben, a nagyon hasonló útvonalat teljesítő Mini Transaton is így történt, ám az a regatta azóta kinőtte magát, kis költségvetés mellett nemhogy megnyerni nem lehet, de szinte elindulni se rajta. A McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat épp ezt, az amatőr szellemiséget kívánta visszahozni, amikor olyan hajót képzelt el, aminek a terveiért mindössze 300 eurót kell fizetni. Ha pedig megvannak a tervek, kezdődhet az építés – akár otthon.

A regatta október 31-én rajtolt volna, de Lutz Kohne versenyvezető úgy döntött, 24 órával halasztja az indulást, mert a mezőny egyértelműen kifejezte igényét, hogy várják be Jim Schofieldet. Az ír versenyző hazájából utánfutón vontatta a hajóját a rajtnak helyet adó Marina de Lagosba, ám látszott, hogy legkorábban vasárnap este ér oda. És persze akkor még mindig nem vághatott neki a távnak, hiszen előbb vízre kellett tennie hajóját, majd felszerelni és előkészíteni az útra. Vagyis legkorábban csütörtökön eredhet a mezőny után, de a többiek mindenképp szerettek volna inni vele egyet mielőtt vízre szállnak.

Don McIntyre, az osztály alapítója és a Trekka kormányosa elmondta: „Annyi indulónk van, mint korábban a Volvo Ocean Race-en volt, szerintem ez nagyon menő. A résztvevők nem ellenfelek, hanem barátok, kicsit olyan vagyunk, mint egy nagy család. Itt minden a szkipperekről szól.”

A McIntyre Adventure Globe 5.80 Transat első szakasza a portugáliai Lagostól Lanzarotéig (Kanári-szigetek) tart, majd jön a nagy falat: át az Atlanti-óceánon (második rajt tervezett időpontja: november 20.).

A verseny állása itt követhető.

(forrás: globe580transat.com, fotók: sailmagazine.com, globe580transat.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!