Építs óceáni vitorlást otthon!

Nemrég bemutatták a rétegelt lemezből készülő Mini 5.80 vitorlást, amely már az előzetes információk alapján is komoly nemzetközi érdeklődést generált. Hamarosan elérhetők lesznek az építési tervek, így bárki készíthet egyet saját magának.

Kicsit minket is meglepett, milyen figyelmet kapott a projektünk – mesélte Don McIntyre, a Mini 5.80 osztály alapítója. – Már most imádom, és alig várom, hogy végre vitorlázhassak vele. Néhány iskola már egész flottákat tervezget, baráti társaságok akarnak több darabot együtt építeni, a klubok pedig újabb és újabb információkérésekkel bombáznak bennünket. Nagy nevek is feltűntek az érdeklődők listáján, úgy látszik vágynak valami változatosságra, amit ez az egyszerű hajó megadhat nekik. Itt ugyanis sokkal fontosabb az ember, mint a technológia.

YouTube video


A Mini 5.80 one-design osztály kitalálója a Golden Globe Race, valamint az Ocean Globe Race alapítója, a terveket a lengyel Janusz Maderszki készítette, és teljes egészében szembemegy a kor high-tech és repülő hajóival. Sokkal inkább jelent visszatérést az egyszerű, masszív, biztonságos és megfizethető óceáni vitorlásokhoz, amit bárki megépíthet, szimpla eszközökkel. Hab a tortán, hogy személyautóval vontatható, illetve befér egy 20 lábas konténerbe. Az ötlet sokak számára szimpatikus, megszólítva érzi minden olyan öreg és fiatal, akiket az út szélén hagyott a sebesség hajhászása nyomán kialakult bődületes pénzköltés.

Támogatandó a helyi és nemzetközi versenyzést, sorra alakulnak a nemzeti és nemzetközi szervezetek. A Mini 5.80 Szövetség a maga részéről útmutatókkal segíti, illetve szigorú előírások alapján ellenőrzi az építéseket, például minden tulajdonosnak blogot kell vezetnie a folyamatról, fotókkal és leírásokkal dokumentálva a folyamatot. Meghatározottak a felhasználható anyagok, már kidolgozták a tőkesúly és rögzítésének felmérését, a kormány és bizonyos rögzítések elemeit az osztály szállítja a felhasználóknak, adott a minimális össztömeg (amit aztán természetesen ellenőriznek is).

A tervet bárki megvásárolhatja, mindössze 300 eurót kell fizetnie érte, aztán kezdődhet a régóta dédelgetett álom megvalósítása!

(fotók: classglobe580.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!