Pert nyert a szövetség ellen az olimpiai bajnok

2022. november 9.
Címkék :

Az athéni elsőfokú bíróság Níkosz Kaklamanákisznak adott igazat abban a perben, amelyet a Görög Vitorlás Szövetség (HSF) nyújtott be ellene rágalmazás miatt.

Az 53 éves Kaklamanákisz korrupcióval és rossz gazdálkodással vádolta a HSF-et azokban a nyilatkozatokban, amelyeket 2019 novemberében tett a parlament oktatási ügyekkel foglalkozó állandó bizottsága előtt, ahová más olimpiai sportolókkal együtt meghívták, hogy kommentálja a sportban elkövetett erőszakról és a bundázásról szóló törvényjavaslatot. A HSF 2020-ban 100 ezer eurót követelve pert indított.
A bíróság szerint nem volt bizonyíték arra, hogy Kaklamanákisz a HSF-et akarta volna rágalmazni, és észrevételei sem okoztak kárt. A testület értelmezése szerint inkább „az volt a szándéka, hogy megvédje a szövetség intézményes szerepét a vitorlázás népszerűsítésében azáltal, hogy a HSF-et évek óta sújtó negatívumokkal szembenéz”. A bíróság emellett kötelezte a HSF-et a sportoló 2000 eurós perköltségének a megfizetésére.

A rossz gazdálkodással kapcsolatos vádak mellett a HSF egyik vezető tisztségviselője szexuális zaklatási ügybe is belekeveredett, aminek következtében Lefterisz Avjenakisz sportminiszter-helyettes 2021 januárjában felfüggesztette a szövetség minden támogatását és elrendelte az elnökségi tagok vagyonának ellenőrzését. A lavinát Szofía Bekatoru olimpiai bajnok (2004, Athén) vitorlázó indította el, amikor arról beszélt, hogy 21 éves korában a szövetség egyik vezető tisztségviselője szexuálisan zaklatta.

Kaklamanákisz az 1996-os atlantai játékokon aranyérmet nyert Mistral kategóriában, 2004-ben pedig ezüstérmet az athéni olimpián. Emellett háromszoros világbajnok és kétszeres világbajnoki ezüstérmes.

(forrás: ekathimerini.com, fotók: ekathimerini.com, cnn.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!