Egymásnak feszült az olimpikon és a szövetség

Níkosz Kaklamanákisz kétszeres olimpikon olyat mondott tavaly novemberben a görög parlamentben, hogy az ország vitorlásszövetsége pert indított ellene.

Atlanta olimpiai bajnoka (Mistral) azzal vádolta meg a szervezetet, hogy „pazarolja a pénzt”. Mindezt olyasvalaki állítja, aki 2004-ben, az athéni játékok nyitóceremóniáján meggyújthatta az olimpiai lángot, majd ezüstöt nyert a sportágában. A Görög Vitorlás Szövetség 100 ezer euróra perli a sportolót, és bár az utóbbi 32 évben ők senkivel nem kényszerültek sem peren kívüli egyezségre, sem perre, „most muszáj volt ezt meglépnünk, mert amit a jelenleg edzőként dolgozó egykori sportoló állít, az túlmegy minden határon” – áll a szövetség közleményében. A szöveg így folytatódik: „a perből befolyó pénzt teljes egészében a parasportolóinkra és a vitorlásklubokra fordítjuk. Felvetettük a peren kívüli egyezség lehetőségét, de erre nem kaptunk választ, így kénytelenek voltunk bírósághoz fordulni, mert ha nem, még azt hiheti bárki, hogy igaz a vád”.

Az ötvenegy éves Kaklamanákisz két olimpiai érmén túl három aranyat és két ezüstöt gyűjtött be a világbajnokságokon.

Léfterisz Avjenákisz sportminiszter elmondta: „Szomorúnak tartom, amit a szövetség tett, ez a lépés túlmegy a sportszerűség határain. Egy olimpikon nemcsak az érmei miatt példakép, hanem azért is, mert van bátorsága véleményt mondani.”

Kaklamanákisz egyelőre nem reagált a per tényére.

(forrás: insidethegames.biz, fotók: rsx.spbyc.ru, mitsishotels.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!