Paravitorlázókat támogató egyesület képviselője is viszi majd az olimpiai lángot

A Korzikán működő Marine Inseme vitorlásegyesületet is beválasztották azok közé, akik a fáklyafutás során vihetik a 2024-es olimpiai lángot.

Ajaccio a székhely annak az inspiráló kezdeményezésnek, amelyik RS Venture Connectekből álló flottáját használja arra, hogy a fizikai nehézségekkel küzdők elől elhárítsa a vitorlázásuk előtt álló akadályokat. Pierre Gins, a Mare Inseme elnöke viheti majd a fáklyát, amikor az május 14-én Korzikán halad át: „Komoly elismerés ez egyesületünk számára, ahogy mindenki számára, akik a leghátrányosabb helyzetűekért dolgoznak. Az inkluzivitás arról szól, hogy másképp tekintsünk a fogyatékosságra. Nagyon sok tennivaló van ezen a területen, megtisztelő, hogy eddigi munkánkat így ismerik el.”

A „Mare Inseme” korzikai nyelven annyit tesz, „Közös tenger”, az egyesület pedig tőkesúlyos és ülő vezérlőrendszeres konfigurációban használja vitorlásait, hogy fogyatékosságtól függetlenül mindenki megtapasztalhassa a vitorlázás örömét. A Mare Inseme küldetése, hogy a vitorlázást – és a tengeren való tartózkodás szabadságérzetét – az élet minden területén élők és gondozóik számára is elérhetővé tegye.

„A fogyatékosságok minden típusával foglalkozunk, beleértve a szociálisakat is. Bár utóbbiak létezését sokan nem ismerik el, úgy gondoljuk, hogy a gyakran nagy bizonytalanságban élő emberek elszigeteltségtől szenvednek, ha megfosztják őket a szabadidős tevékenységektől” – mondja Pierre. Azáltal, hogy kötelékeket teremtünk közöttük, az önkénteseink és a vitorláshajók között, reméljük, hogy szerény alapítványunk némiképp hozzájárul reintegrációhoz is.”

Az olimpiai bizottság olyan fáklyavivőket választ ki, akik képviselik a Relais de Paris 2024 „három energiáját”:
Promóció: akik a sport gyakorlását segítik elő a hivatásos és amatőr sportolók számára.
Kiválóság: akik felvállalják, megújítják és megtestesítik a francia kiválóságot, sportáguk minden területén.
Hozzáférhetőség: akik nap mint nap elkötelezik magukat az egységesebb, befogadóbb, fenntarthatóbb és igazságosabb társadalom mellett.

2022 októbere óta a Mare Inseme 330 fogyatékkal élő embert és 180 kísérő gondozót támogatott több mint 170 vitorláskirándulással és 350 félnapos tevékenységgel. Emellett támogatta a profi paravitorlázó duó, Ange Margaron és Olivier Ducruix ajacciói képzési programját is. A páros aranyérmet szerzett a 2023-as paravitorlás világbajnokságon, ami a franciaországi inkluzív vitorlázás egyik fontos pillanata volt.

Pierre mindenkit felhív arra, hogy utazzon el Ajaccióba május 14-ére, amikor az olimpiai láng 2024-es útja során Korzikán halad át: „Ha ön vagy valamelyik hozzátartozója fogyatékkal él, vagy tevékenységében korlátozott, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk. Jöjjön el, és élvezze a nagyszerű tengeri kirándulást szeretteivel. Hamarosan találkozunk a vízen!”

(forrás: sail-world.com, fotók: Mare Inseme Ajaccio, rssailing.com, francetvinfo.fr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!