Öt érdekes kirándulóhely a Tisza-tónál – videóval

2023. augusztus 12.
Címkék :

Fodor László drónvideós látványos Tisza-holtágakat és morotvákat fedezett fel a Tisza-tavon.

A Tisza-tavon több morotva és holtág is található. A hivatalos definíció szerint a morotva a folyónak természetes úton elhagyott régi medre vagy szabályozás során elzárt ága, legtöbbször átvágott kanyarulata, ami esetleg ki is száradt, míg a holtág folyónak olyan egykori ága, amely vagy természetes módon – azáltal, hogy a folyásirány megváltozása következtében a folyó az egyik, vagy mindkét végét beiszapolta –, vagy mesterségesen, folyószabályozás során végzett kanyarulat-levágással, részben vagy egészben elvesztette a kapcsolatát az élővízzel.

A Tisza-tónál több ilyen területet is találni, amelyek évszázadok óta jelen vannak az emberek életében, erről tanúskodik az is, hogy a katonai felmérésekben is megtalálhatók.

YouTube video

Tiszavalki-medence
A Tiszavalki-medence 25 négyzetkilométeres területén a Tisza-tavi Madárrezervátumot lehet megtalálni, ami a Tisza-tó egyik legcsodálatosabb szelete. Ennek a medencének a legmozaikosabb a látképe, hiszen a nyílt vizes részek mellett nádasok, szárazulatok váltják egymást. Ide kevesebben szoktak jönni, mint a többi medencébe, így ez egy csendesebb része a tónak.

A többi medencéhez képest ez a legsekélyebb, hiszen átlagos mélysége csupán: 0,7 méter – emiatt nagy hajókkal nem lehet ide sem bejutni, ajánlott kézi hajtású csónakokkal bejönni és csendben élvezni a karnyújtásnyira lévő természetet.

YouTube video

Laskó-patak
A Laskó-patak Heves vármegyében, a Bükk-vidék területén ered és a Tisza-tóba torkollik. Egerbocsi forrásvidékétől egészen a Tisza-tóig a patak hossza: 74 kilométer. A Laskó-patak útja során a Kerecsendi Erdő Tájvédelmi Körzetet és a Tisza-tavi madárrezervátum szegélyét érinti.

A patak horgászható halfajtái: amur, balin, csuka, kárász, keszeg, ponty, süllő. A Tisza-tóba torkollása előtt egy régi kőhíd (címlapképünkön) is található.

YouTube video

Érdekli, mi a két további helyszín? Olvassa el a cikk folytatását az I love Tiszató oldalon!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!