Olimpiai Jövőkép a World Sailingtől

A World Sailing közzétette Olimpiai Jövőkép Stratégiáját, amellyel növelni akarja a vitorlázás, mint sportág hozzájárulását az olimpiai mozgalomhoz.

A McKinsey & Company globális tanácsadó cég támogatásával és a tagországok nemzeti hatóságaival, a World Sailing osztályaival, a World Sailing igazgatótanácsával és tanácsával, valamint a sportolók képviselőivel folytatott széles körű konzultációt követően készült olimpiai jövőkép dokumentum a vitorlázásnak az olimpiai mozgalomban elfoglalt helyével foglalkozik.

Quanhai Li, a World Sailing elnöke: „Jövőképünk világos útmutatást nyújt valamennyi olimpiai osztály és nemzeti szövetség számára, valamint segíti a World Sailing döntéshozatalát abban, hogy a vitorlázás programjai, eseményei és fejlesztési kezdeményezései összhangban legyenek a NOB olimpiai mozgalomra vonatkozó célkitűzéseivel. E dokumentum révén lehetőségünk nyílik arra, hogy az olimpiai vitorlázás tekintetében újból a legfontosabb területekre összpontosítsunk, világos célt követve.”

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója: „Szervezetünk nagyra értékeli az olimpiai mozgalomban elfoglalt helyünket, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető legjobb vitorlásprogramot nyújtsuk, és kivegyük a részünket az olimpiai mozgalom megerősítéséből. Szeretnék köszönetet mondani az érdekelt feleknek, hogy segítettek a stratégia kialakításában, és a Vitorlás Világtanácsnak, hogy határozottan támogatta a dokumentum jóváhagyását.”

A program négy olyan területet határozott meg, amelyek kritikusak az olimpiai vitorlázás szempontjából, és amelyek maximalizálják a sportág által az olimpiai programhoz hozzáadott értéket: piacképesség, hozzáférhetőség, fenntarthatóság és sokszínűség. A portág 2032-re elérendő célja, hogy reprezentatívabbá váljon a globális vitorlás közösségen belüli sokszínűség tekintetében, elérhetőbbé váljon a fiatalok számára és vonzóbbá a szélesebb közönségnek, miközben a környezetre gyakorolt káros hatása tovább csökken. A globális szervezet prioritásként kezeli a nemzetközi szintű kapcsolatok fejlődését, biztosítja a kereteket a World Sailinghez csatlakozott nemzeti szövetségek számának növeléséhez, versenystruktúrák és felszerelési szabályok létrehozásához, hogy növelje az olimpiai kvalifikációért versenyezni képes nemzetek számát. Ez magában foglalja az olimpiai játékok közötti versenyzés erősítését a vitorlás világbajnokság és az ifjúsági vitorlás világbajnokság révén, további befektetéseket a feltörekvő nemzetek programjába (ENP) a vitorlás nemzetek közötti teljesítménykülönbség csökkentése érdekében, valamint az e-vitorlázás, mint az olimpiai mozgalmon belüli szakág megerősítését.

A World Sailing támogatni fogja a legújabb innovatív és alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák bevezetését is a változások felgyorsítása érdekében, beleértve a felszerelésgyártást, a flották szén-dioxid-mentesítését, a digitális bíráskodást és az edzőképzést. A rendezvények olyan tevékenységeket is tartalmaznak majd, amelyekben a fogadó közösségek bevonása kiemelt szerepet kap, lehetővé teszik az ifjúsági és versenybírói fejlesztéseket, és platformot biztosítanak a fenntarthatósággal kapcsolatos érdekérvényesítéshez.

fotók: olympics.com.au, laserinternational.org, sailweb.co.uk, 2024-senior.eurilca-europeans.org, olympic.org

forrás: sailing.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!