Megvan a következő két ifjúsági vitorlás-világbajnokság helyszíne

A World Sailing bejelentette, hogy a 2023-as ifjúsági vitorlás-világbajnokság házigazdája Armação dos Búzios lesz, 2024-ben pedig a Garda-tó.

A 2023-as verseny időpontja december 8–16., míg jövőre július 13–20. között tartják meg az eseményt.

Quanhai Li, a World Sailing elnöke: „Az ifjúsági vitorlás-világbajnokság 52. és 53. kiadására készülve rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a vitorlázás egyik legfontosabb eseményét két, a vitorlázás történelmében gazdag helyszínnel oszthatjuk meg. Mindkét szervezőbizottság, a nemzeti vitorlásszövetségek és a helyi partnerek elkötelezettek a vitorlázók, a vitorlázás, valamint a World Sailing fenntarthatósággal, egyenlőséggel és befogadással kapcsolatos elképzelései iránt. Ez nagyszerű alapot jelent a következő két év eseményeihez.”

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója: „Nagyon várom már mindkét ifjúsági vitorlás-világbajnokságot. Ezek mindig a vitorlásnaptár egyik csúcspontját jelentik, és örülök, hogy az illetékes bizottság két ilyen lenyűgöző helyszínt választott.”

A népszerű üdülőhelyként ismert Búzios Rio de Janeirótól 137 km-re keletre található. Nyugodt, természetes patkó alakú öbölben fekszik, ahol ideális körülmények uralkodnak vitorlázáshoz az északkeletről fújó, 10–18 csomó közötti passzátszél jóvoltából. A versenyfalut Búzios több helyszínén helyezik el, a szervezőbizottságot Marco Aurelio de Sá Ribeiro, a Brazil Vitorlás Szövetség elnöke vezeti, a csapat vezető vitorlázókból áll és a brazil haditengerészet támogatását is élvezi.

A 2023-as ifjúsági vitorlás-világbajnokság versenykiírását februárban teszik közzé.

Előre tekintve 2024-re és a Garda-tóra
Egy új koncepció keretében a World Sailing szerződést köt több, a tó partján található olasz klubbal. Ezek – Fraglia della Vela Riva, Lega Navale Italiana Riva del Garda, Circolo Vela Arco, Circolo Surf Torbole, Circolo Vela Torbole, Fraglia Vela Malcesine – mindegyikének komoly versenyrendezési tapasztalata van.

Francesco Ettorre, az Olasz Vitorlás Szövetség elnöke: „Számomra és az egész Olasz Vitorlás Szövetség számára hatalmas megtiszteltetés, hogy Olaszországban rendezhetjük az ifjúsági vitorlás-világbajnokságot. Ez nemzetközi elismerést jelent az eddig elvégzett munkánkért. A lehetőségért szeretnék köszönetet mondani a World Sailing elnökének, Quanhai Linek, Andrea Abodi sport- és ifjúsági miniszternek, az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottságnak és Giovanni Malagò elnöknek, valamint a Sport e Salute elnökének, Vito Cozzolinak. Szeretnék köszönetet mondani a szervezőbizottságot alkotó összes klubnak is, mert elsősorban nekik köszönhető, hogy sikerül ilyen komoly presztízsű eseményt hozni Olaszországba.”

Korábbi cikkünk a témában: Népes magyar mezőny a 2021-es ománi világbajnokságon.

(forrás: World Sailing, fotók: Youth Sailing Worlds)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!