Változások a Nemzetközi Vitorlás Szövetségnél

A kínai Li Csüan-haj (Quanhai Li) lett a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) elnöke.

A posztra négyen kandidáltak, az első körben az eddigi elnök, a dán Kim Anderson kapta a legtöbb voksot (53), őt követte Li (39), a spanyol Gerardo Seeliger (21) és az uruguayi Scott Perry (15). Utóbbi kettő így kiesett. A második fordulóban viszont a kínai sportdiplomata 68 szavazatot kapott, míg Anderson csak 60-at.

Az 58 éves Li a Kínai Olimpiai Bizottság sportközpontjának ügyvezető igazgatója. Feladatai sorában az elsők között említette a világszövetség rengeteg pénzt felemésztő londoni irodabérleti szerződéseinek mielőbbi felmondását, valamint új szponzorok felsorakoztatását a WS mögött. Ami ez utóbbit illeti, az új elnök kortesbeszédében hangoztatta, hogy „jelentős üzleti kapcsolatai vannak szerte a világon”. A South China Morning Post című lap szerint az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő cég 10 millió dollárral készül szponzorálni a szövetséget, amelynek a pénzügyi helyzete alaposan leromlott.

Az anyagi természetű nehézségek mellett befolyásolhatta a választás végkimenetelét a WS eddigi dán vezetője és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közötti ellentét, amelyet tovább szított Ng Ser Miang NOB-alelnöknek, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség korábbi alelnökének kongresszus előtti e-mailje, amelyben szabálytalanságokat rótt fel Andersennek.

Andersennek valószínűleg szankciókkal kell szembenéznie, miután a WS etikai bizottsága megállapította: szabályokat sérthetett azzal, hogy az elnökség jóváhagyása nélkül írt alá szerződést egy tanácsadó céggel – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!