Normalizálódik a hajók iránti kereslet

A szabadidős hajók iránti kereslet a koronavírus-járvány miatti fellendülés után kezd normalizálódni, bár az árak továbbra is magasabbak a korábbi szinteknél.

A Boats Groups elemzése szerint a készleten tárolt termékek mennyisége 2022 folyamán kezdett emelkedni, és az évet 4,5 százalékkal a pandémia előtti 2019-es szint alatt fejezték be a kereskedők (2019-ről 2021-re 27 százalékos volt az emelkedés).

Globálisan az eladott hajók száma kissé a 2019-es szint alá süllyedt, 4,3 százalékkal csökkent. A 2021-es évhez képest 11,8, a 2020-as évhez képest pedig 15,9 százalékkal csökkent az eladott egységek száma, tovább erősítve a „normálisabb” piac felé való elmozdulást.

Az eladott hajók összértéke 16 százalékkal csökkent 2021-ben, közelítve a 2020-ban látott értékekhez, a 2022-es értékek azonban még mindig magasabbak voltak a járvány miatti felfutás előtti áraknál.

Több tényező is azt jelzi, hogy a fogyasztói kereslet normalizálódik, de továbbra is a járvány előtti szintek fölött marad. Az Egyesült Államokban a hajóeladásra vonatkozó Google-keresések mennyisége a kereslet enyhülését mutatja 2022 vége felé, és a kínált termékek piacon eltöltött ideje átlagosan hatvannyolc nappal csökkent.

A soldboats.com és a YachtCloser adatai egyaránt azt mutatják, hogy 2019 és 2022 között a harmincöt láb alatti szegmensben lévő hajók voltak a legnépszerűbbek, a huszonhat láb és az alatti kategóriában lévők összesített értéke pedig minden korábbit felülmúlt.

Vásárlási segédletünk motoros hajó vásárlásához.

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: navionics.com, livingwatercruises.com, marinemax.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!