Nézze online a Kékszalagot

2017. július 6.
Címkék :

A mezőny háromezer résztvevője nagyjából 160 kilométert tesz meg két nap alatt, hogy megkerülje a tavat. A versenyt akár a hűvös szobából is nyomon követhetjük, hisz a verseny honlapján online közvetítés lesz.


A Kékszalag a balatoni vitorlázás legnemesebb hagyományait egyesíti, egyben versenylehetőséget nyújt a modern technológiával felszerelt hajóknak. Résztvevői egyszerre küzdenek meg az ellenfelekkel és az elemek kihívásaival; ez a verseny egyszerre teszi próbára a vitorlázni tudást, a kitartást és az akaraterőt – vallják a szervezők.


Tavaly a rendkívüli időjárás miatt kisebb volt a létszám, de az idén valószínűleg nem kell erős viharra számítani. Az abszolút győzelemre a rendezők szerint elsősorban a kéttestű hajók, azaz a katamaránok esélyesek. Hogy közülük melyik végez majd az élen, az persze nagyban függ majd a szélviszonyoktól, a csapatok összeszokottságától és a választott versenytaktikától is.


Az útvonal a hagyományokat követi: a résztvevők a Balatonfüred előtti hat kilométer széles rajtvonalról egyszerre indulnak el keleti irányban. Az első pályajel Balatonkenese előtt van, ezt megkerülve Siófok felé vitorláznak. Innen a Tihanyi-szoroson át Keszthely felé vezet az út, ahonnan már visszafelé jönnek a célvonalra, amelyet a balatonfüredi hajóállomás előtt tűznek ki.


A versenyzők nemcsak az első helyért küzdenek. Összesen több mint harminc hajóosztályban hirdetnek eredményt, s különdíjat kapnak a hagyományos egytestű, illetve modern egytestű hajók is. Már az is óriási sportteljesítmény, ha egy hajó az ellenfelekkel és az időjárás viszontagságaival dacolva teljesíti a távot az előírt 48 órán belül – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!