Nautor Swan 108 – Elegancia és kifinomultság

A prémiumvitorlásairól híres finn Nautor Swan hajógyár bemutatta a Fancy névre keresztelt elegáns vitorlását, ezzel együtt Maxi szériájuk legújabb típusát, a Swan 108-ast.

A Swan 108-as az elismert jachtdizájner és hajótervező, Germán Frers tervei alapján készült. Jó néhány nagy sikerű túra- és versenyvitorlás kötődik az ő nevéhez, így az ő jelenléte a projektben önmagában biztosíték lehetett a kiemelkedő végeredményre. A kajüt formatervét az olasz Luca Meletti rajzolta meg, míg a kabinok elrendezését és dizájnját a szintén olasz, és kifinomult belsőépítészeti megoldásairól híres Misa Poggi álmodta meg. A leendő tulajdonos reprezentánsa szintén aktívan részt vett a kabinok megjelenésének és hangulatának kialakításában, ezzel biztosítva, hogy a végeredmény maximálisan a tulaj stílusát tükrözze. A dizájncsapat a Nautor Swan mérnökeivel összefogva egy a legkorszerűbb technológiát és a személyre szabott megoldásokat ötvöző jachtot alkotott.

A karbon hajótest a gyár finnországi üzemében készült egy speciális vákuuminfúziós eljárással, ami a hagyományosnál erősebb és könnyebb szerkezetet eredményezett. A szintén karbonból készült árbóc 52 méter magasan tornyosul a tengerszint fölé. A fedélzeti veretek, bakok, kötélvezetők, szinte mind titánból készültek. Ezekkel a megoldásokkal a cél a súlycsökkentés, emellett a lehető nagyobb sebesség elérésére való törekvés mellett a hajó teljesítményorientált dizájnját kívánták hangsúlyozni.

A Swan 108-as a gyártó Maxi szériájának, a márka zászlóshajóinak legújabb tagja. Ez az első modell, amit ez a tervezőcsapat együtt alkotott meg. A végeredményen látszik az egyenként is kiváló szakemberek hozzáértésének és gondos munkájának nyoma. Ez a harmónia jelenik meg például a kajüttető tík burkolatán, ami összhatásában szinte egybeolvad a fedélzettel. A dizájnján kívül-belül egyszerre látható a funkcionalitás és az esztétika. Külön vendégkokpitet alakítottak ki, ahol nem futnak kötelek, és kényelmes üléseknek köszönhetően kiválóan alkalmas a pihenésre, a beszélgetésre, a kültéri étkezésre. A csörlőket, a kötélfogókat és a hajó irányításához szükséges eszközöket valamivel hátrébb helyezték el, úgy, hogy a legénység a lehető leghatékonyabban tudja kezelni őket. Ez az elrendezés biztonságos és kényelmes hajózást biztosít mindenki számára.

A jacht belső kialakítása tradicionális és fényűző. A Fancyn négy kabin kapott helyet, két VIP a középrészén, egy tulajdonosi a hajó orrában és még egy VIP az árbóc előtt A kokpitből belépve, a hagyományos elrendezést követve a vitorlás főszalonjába érünk. A nagy ablakok miatt a fényárban úszó közösségi tér a világos felületeknek köszönhetően még tágasabbnak hat. A fehér bútorok és falak egyhangúságát dinamikusan ellenpontozzák a mélybíbor párnák és a sötét faelemek. A szalon további különlegessége az ablakok előtt lévő kanapék teljesen lehajtható háttámlája. Ezzel egy tágas panorámapihenő hozható létre, ahol vitorlázás közben a beltérből is csodálható a tenger. A belső terek kényelmén túl a fedélzeten töltött időt a strandplatform is élvezetesebbé teszi, ami könnyű hozzáférést enged a vízhez, illetve a partra szálló csónak garázsaként is szolgál.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 164. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!