Műanyagban fuldoklik a Duna-part

Jókora adag műanyaghulladéktól szabadították meg a Szentendrei-sziget egy részét a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei.

A Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt. A Greenpeace azt várja a műanyagszennyezésért felelős cégektől, hogy szakítsanak végre az egy használat után szemétté váló PET-palackokkal és hazánkban is vezessék be az újratölthető italcsomagolásokat. Csak így lehet megállítani a hazánkat is egyre inkább elszennyező műanyagáradatot.

„Huszonhárom aktivistával 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. Ötszáz méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy kétezer darab műanyag szemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát” – mondta el Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese.

Az újrahasznosítás azonban önmagában nem jelent kiutat a műanyagválságból, elég csak arra gondolni, hogy az eddig legyártott műanyagoknak csak kevesebb mint a tizedét dolgozták fel újra. Az egy használat után szemétté váló palackok pedig nemcsak környezetszennyezők, hanem pazarolják erőforrásainkat és rombolják a klímát, hiszen előállításukhoz értékes nyersanyagot, a föld mélyéből származó kőolajat használnak – írta a greenpeace.org.

(fotó: Greenpeace)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!