Megvannak az Újdonság Pályázat győztesei

A Budapest Boat Show minden évben meghirdeti Újdonság Pályázatát, hogy a hajózás szerelmesei egy helyen és egy időben találkozhassanak a legújabb trendekkel és innovációkkal.

Hajó kategória 1. helyezett, legjobb hazai fejlesztés különdíj – Aqwia Kft., Wia CC elektromos hajó
A Wiát 2006-ban alapították, hogy minőségi környezetbarát elektromos hajókat készítsenek elsősorban a Balatonra. Valamennyi Wia kifejezetten elektromos hajtásláncra tervezett hajótesttel készül, amelyet a lehető legkisebb energiafogyasztás mellett elérhető optimális sebességre tervezünk, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. A Wia ma az ország egyik legkorszerűbb hajógyártó egységét működteti Balatonfűzfőn, több mint 40 ember foglalkoztatva és rengeteg hazai beszállító termékeit felhasználva. A legkorszerűbb technológiával készülő hajók teljes gyártási folyamata során kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. Jelenleg négy modellsorozat öt változata készül. A legkisebb a 23 lábas CC, a legnagyobb pedig a 45 lábas 450-es sorozat. 2021 végéig több mint 200 Wia hajó került már vízre – és nemcsak itthon, hanem 2020 óta már külpiacokon is.

„A Wia CC egy merész és innovatív koncepció, amellyel az volt a célunk, hogy olyan multifunkciós hajót alkossunk, amely egyszerre felel meg tucatnyi különböző felhasználási terület követelményeinek a kedvtelési célú hajózástól a professzionális felhasználási lehetőségekig. A CC minden részletét úgy alkottuk meg, hogy rendkívül tartós, kiemelkedő menetteljesítményű, üzembiztos, egyszerűen kezelhető és nagyon csekély fogyasztású legyen.”

Hajó kategória, legzöldebb termék különdíj – Waterfront Balaton Kft., Phantom 26 elektromos hajó
A Phantom és a vállalat életre keltését egy életérzés vezérelte. A Balatonon siklani egy sebességre született, kompromisszummentes, prémiumminőségű hajóval, ahol a technológia és a luxus találkozik. „Célunk, hogy a jövő technológiáját alkalmazva, tisztán elektromos meghajtású prémiumhajóinkkal feledhetetlen és magas minőségű hajózási élményt nyújthassunk vásárlóink számára. Évekkel ezelőtt volt egy víziónk, miszerint a magas színvonalú hajózás élménye környezetbarát módon olyan helyeken is megvalósítható legyen, mint a Balaton, ahol ez idáig nagy teljesítményű siklóhajókkal nem lehetett hajózni. Hosszas fejlesztést és tervezést követően 2021 tavaszán életre keltettük a Phantomot, amely az eKraft elektromos hajtásrendszerével felszerelve páratlan élményt nyújt a vízen.”

A Phantom hajó tervezése és megalkotása során az egyik elsődleges szempont volt a prémiumminőségű alapanyagok kiválasztása, amelyek kombinációja egyedülálló luxusélményt nyújt minden Phantom-tulajdonos számára. „A hajógyártásra magyarországi manufaktúránkban kerül sor, ahol szakembereink kiemelkedő gondossággal állítják össze a leendő tulajdonosok számára egyedileg testreszabott Phantom hajókat. Kétszáz lóerős teljesítményével a Phantom nemcsak vetekszik, de több tekintetben felül is múlja belsőégésű versenytársait. Az elektromos motornak elképesztő nyomatéka van. Ezt a teljesítményt egy olyan tiszta és környezetbarát hajtásrendszerrel biztosítja, amely lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátás nélküli hajózást. Ezen tulajdonságok miatt olyan helyeken is élvezhetjük a nagy sebességű sikló hajózás élményét, mint a Balaton.”

Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória 1. helyezett – Kovács Tamás, Fischer Panda Hungary Kft., 3D-nyomtatási technológia a hajógyártásban
Egyre több közlekedési eszközben használnak már 3D-nyomtatással készült alkatrészeket. Ezt kicsit továbbfejlesztették annak érdekében, hogy minél kevesebb terhet rójanak a környezetre és a kompozit építésének korlátait kitágítsák. „Automatizált környezetben minimális, egyszázaléknyi hulladékkal építünk. Nem vagyunk a sablon formáihoz kötve, akár építés közben is változtathatunk a formán, és a kialakításokon. Ugyanakkor, ha szükséges, ősmintákat tudunk gyártani közvetlenül 3D-rajzból, szemben a hagyományos habmaró technikával. Mi csak annyi anyagot használunk fel, amennyi a forma térfogata. Robotkart és hagyományos fff nyomtatót használunk. Ezek nagy méretű gyártási rendszerek, a nyomtató 10 köbmétere térfogatú. Többfajta automatizált szálfektetési rendszereink vannak. Ezekkel könnyű egyszeri változtatásokat végrehajtani egy hajó fejlesztésében (például keel, kormány, foils vagy akár kabintető vagy hajó részeinek cseréje), mindezt sablon és különösebb előkészület nélkül.

Technológiánk két fő részre osztható: a hőre lágyuló és a hőre keményedő polimerek. A hőre lágyulókat manapság is használják a hajógyártásban, különböző habmagok formájában. A mi technológiánk is hasonlóan működik: ha kell, közvetlen habot is tudunk nyomtatni, ami egyből szendvicsszerkezetet ad a formának. A hőre lágyuló rendszereink teljesen környezetbarátok, újrahasznosíthatók. A hőre keményedő rendszerekhez folyamatos szálat adunk (karbon, kevlár, üvegszál, bazalt, len), így azonnal egy erős, kompozitstruktúrát nyomtatunk, ami nem igényel túl sok utómunkát, és automatizált, egyszerűbb lesz a gyártási folyamat. Jelenleg több hajót építünk ezzel a technológiával, a Life 8.5-re vagyunk a legbüszkébbek. Ez a hajót a Balatonra terveztük és építjük, elektromos hajtással. A 3D-nyomtatott szendvics-kompozit szerkezet egyedülálló a maga nemében, és több saját know-how-t tartalmaz. A hajót a magas minőségű Fisher Panda elektromos hajtásával szereltük fel. Fürdővel, klímával, automata rejtett horgonyzással, teleszkópos napfénytetővel, és sok egyéb kényelmi felszereléssel láttuk el.”

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!