Megvan Európa első Tiszta Marinája

A Porto Montenegro nyerte a The Yacht Harbour Association Clean Marina akkreditációját. A 460 kikötőhelyes kikötő az első Európában, amely ezt elérte.

A világ első, platinastátuszú szuperjachtkikötője, Porto Montenegro elnyerte a The Yacht Harbour Association Clean Marina akkreditációját. Az UNESCO által védett Kotori-öbölben található kikötő az első Európában, amely ezzel a címmel büszkélkedhet.

A program elismeri a kikötők azon eredményeit, hogy következetesen alkalmaznak olyan gyakorlatokat, amelyek csökkentik a környezetre gyakorolt káros hatásokat, és amelyek célja a hajózással és a kikötői létesítményekkel kapcsolatos „nem pontszerű szennyezés” csökkentése, a tiszta víz, a tiszta levegő fontosságának hangsúlyozása, valamint a kikötői vállalkozások prosperálásának elősegítése.

A Nemzetközi Tiszta Kikötő Programot (Clean Marina Program) a The Yacht Harbour Association által szervezett Southampton International Boat Show-n indították útjára, 2021 szeptemberében. Akkor így fogalmazták meg a célt: „segíteni kell a kikötőket abban, hogy az olyan alapvető dolgokat, mint a szennyvíz összegyűjtése és kezelése, a szelektív és veszélyes hulladékok kezelése, a veszélyes anyagok kiömlésének megelőzése, a csatornavíz összegyűjtése és szűrése, a fenntartható termékek használata és a műanyagszennyezés megelőzése, megfelelő módon végezzék. És természetesen követendő példát kell mutatniuk a bérlők, a vállalkozók és a hajósok felé, hogy ők is fenntarthatóbb magatartást tanúsítsanak.”

Porto Montenegro lett az első kikötő a világon, amely 2017-ben megkapta az 5 Gold Anchor Platinum akkreditációt, a Marina Industries Association legmagasabb szintű elismerését.

(forrás: ibinews.com, fotók: speedboatmontenegro.com, kongres-magazine.eu, ybw.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!