Második pillantás: Beneteau First 36

A Beneteau First 36 küldetése, hogy kapcsolatot teremtsen a csúcstechnológiás versenyjachtok és a nagyközönség számára elérhető racer-cruiserek között.

Elődeihez hasonlóan meg kellett felelnie kényelmi, teljesítményt illető, használhatósági, az eleganciát, az építési minőséget és az észszerű árat érintő elvárásoknak. Jelentjük, sikerült.

Azért, hogy kihozzák belőle a maximális sebességi potenciált, a tervezők jó néhány lehetőséget megvizsgáltak, egyensúlyt keresve a bő szeles és cirkáló teljesítményhez szükséges testparaméterek között. Az eredmény önmagáért beszél: a közvetlen előd First 36.7-hez képest 21 százalékkal nőtt a vitorlafelület/vízkiszorítás arány cirkáláskor, míg 63 (!) százalékkal bő szélben. Hétköznapi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy már közepes szélben megsiklik. Ezzel a First 36-os optimálissá vált csökkentett legénységgel való vitorlázáshoz is, miközben versenyhajóként és megbízható családi túrahajóként egyaránt megállja a helyét.

Versenykivitel
Ebben kikerülnek a kokpitból a padok hosszabbításai és az asztal, hogy a legénység tagjai könnyen és gyorsan mozoghassanak. Magasabbra pozicionált a kormánykerék, hogy a kormányos szabadabban mozoghasson előrefelé (ez szóló- vagy kétszemélyes vitorlázásnál jön jól), a három pár csörlő pedig lehetővé teszi, hogy mindenki azon dolgozhasson, amelyik leginkább kézre esik neki.

Túrakivitel
Nemcsak, hogy bent van az asztal, de a kokpitpadok bővítései is, amivel jelentősen megnő az ülőfelület és a tárolókapacitás. Sőt, a tatra kerül egy ultrakönnyű fürdőplatform, ami amennyire praktikus, annyira nem rontja a teljesítményt.

A fentiekhez társul a méretkategória legnagyobb beltere, három kabinnal és a középre helyezett, nagy méretű hűtőszekrénnyel. Ezt a munkapulttal egy levehető vágólap köti össze, utóbbi kiszedésével még könnyebben lehet közlekedni a szalonban, illetve alternatív pakolási lehetőségek jelennek meg az extra hosszú térben. A térképasztal – szemben napjaink trendjével – normál méretű és teljes értékű.

A Beneteau First 36-os részletes bemutatóját olvassa el korábbi írásunkban.

A Beneteau márka hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

(fotók: beneteau.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!