A Beneteau bemutatja: First 36

A Beneteau a Seascape céggel együtt tervezi az új generációs First hajókat. A sport-cruiserek (14, 24, 27) után itt az első közös racer-cruiser, a First 36.

A Beneteu First modelljei mindig tökéletes egyensúlyt teremtettek a különféle igények kielégítése között, legyen az kényelem vagy teljesítmény, elegancia vagy praktikum, esetleg a csúcstechnológia vagy észszerű költségek kérdésköre. Hogy ezúttal se legyen másképp, a First 36 tervező csapatához jó néhány külsős szakértő is csatlakozott.

Szerkezeti mérnök: Pure Design & Engineering (NZL). A cég TP52-esekkel, IMOCA 60-asokkal és a brit Ineos AC75-ösével ( ) tette le korábban a névjegyét.

Hajótervezés: Sam Manuard (FRA). Több Mini 650, Class 40 és IMOCA 60 fűződik a nevéhez, ezenfelül részt vett az összes hetedik generációs First tervezésében.

Dizájn: Lorenzo Argento (ITA). A First 36 a nagy testvér First Yacht 53 dizájnnyelvét követi, megjelenése kortalan eleganciát sugároz.

Kutatás-fejlesztés: Gigodesign (SLO).
A brigád munkáját Kristian Hajnšek, a Seascape fő tervezője koordinálta.

A képen balról jobbra: Gianguido Girotti, Damien Jacob, Lorenzo Argento, Sam Manuard, Andraz Mihelin, Luka Stepan, Martin Sostaric

Ahogy korábban, úgy most is teljes mértékben helytálló a First szlogenje: vitorlázók tervezték vitorlázóknak. Így aztán nincs semmilyen felesleges sallang, minden elemnek megvan a célja. A széles testnek köszönhetően ráadásul – hiába a rövidebb hossz – a 36 lábas modell a First 40.7 kényelmét kínálja.

A First 36 valószínűleg közepes erősségű légmozgásban, bő szeles irányban haladva mutatja majd meg igazán a benne rejlő potenciált, függetlenül attól, hogy kis vagy teljes létszámú legénység ül rajta. És miközben élmény lesz vele versenyezni, megmarad remek családi túrahajónak. Giovanni Belgrano (Pure Design Engineering) állítja: „Könnyebb és dinamikusabb lesz, mint az azonos méretű versenytársai, ügyesen hidalja át a sporthajók és a családi túravitorlások közötti távolságot.”

A Beneteau First 36 világpremierjére a 2022-es boot Düsseldorfon kerül sor, a márka hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

(fotók és forrás: beneteau.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!