Maserati után Ferrari: Giovanni Soldini partnert vált

Tizenegy év és 200 ezer tengeri mérföld után véget ért Giovanni Soldini és a Maserati kapcsolata. Az olasz óceáni vitorlázó viszont nem marad szponzor nélkül.

Az együttműködés ideje alatt Giovanni Soldini és csapata kilenc új rekordot állított fel és huszonhét regattán vett részt szerte a világon. Utóbbiak közül kiemelkedik a Golden Route (New York–San Francisco, 13 219 tengeri mérföld), a 2014-es Cape2Rio-győzelem és a 2016-os Sydney Hobart-részvétel. Aztán jöttek olyanok, mint a Hongkong–London útvonal rekordja (2018), amelyet 36 nap, 2 óra, 37 perc és 2 másodpercre javítottak (5 napot faragva a korábbi csúcson) és az eredeti Fastnet útvonal rekordja (23 óra, 51 perc és 16 másodperc) 2021-ben. Ezen látványos és felejthetetlen kihívások főszereplője a Maserati Multi70 volt, az egyetlen MOD70, amely körbehajózta a földet – és nem is egyszer. 2022-ben a trimarán az UNESCO megfigyelési programjának szolgálatába állt, útjai során szén-dioxid-, sótartalom- és hőmérsékletméréseket végzett.

Giovanni Soldini: „Mindig is nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a háromágú szigonyt és annak értékeit képviselhettem a világban. Izgalmas, kalandos élmény volt, tele felfedezésekkel, újításokkal és a víz feletti siklásokkal. A Maserati felbecsülhetetlen támogatásával lehetőség nyílt a legmagasabb szinten kísérletezni, és olyan eredményeket elérni, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk. Szeretnék köszönetet mondani a Maserati csapatának és minden partnernek, akik elkísértek minket ezen a több mint kétszázezer mérföldes úton. Végül, de nem utolsósorban köszönet a stáb minden tagjának, akik az elmúlt évek során szenvedélyükkel és hozzáértésükkel hozzájárultak ahhoz, hogy szép és fontos célokat érhessünk el.”

Davide Grasso, a Maserati vezérigazgatója: „Giovanni több mint egy évtizeden keresztül hordozta emblémánkat a világ tengerein, megtiszteltetés számunkra, hogy a Maserati nevet egy ilyen tehetséges, példamutató és szenvedélyes sportolóval és emberrel köthettük össze. Márkánk számára fontos partnerség véget ér, nagyon hálásak vagyunk Giovanninak hosszú távú elkötelezettségéért, és azért, hogy a világ legjobb márkájának nagykövete volt. Az évek során izgalmas kalandokban, dicsőséges pillanatokban és felejthetetlen rekordokban volt részünk, amelyek örökre részévé váltak a Maserati történetének.”

A bejelentést január 22-én tették, két nappal később pedig jött egy újabb
Az olasz luxusautó-gyártó Ferrari nyilvánosságra hozta azon tervét, hogy nyit az óceáni vitorlázás felé, vitorlásversenyző egységüknek Giovanni Soldini lesz a csapatfőnöke. A maranellói székhelyű vállalat január 24-én kiadott közleményében a következőket írja: „Túl azon, hogy a világ minden táján részt veszünk autóversenyeken, a Ferrari most új vállalkozásba kezd technológiai know-how-jának fejlesztése érdekében. A maximális tengeri teljesítmény hajszolása olyan innovációkat generál a fenntarthatóság érdekében, amelyeket sportautóink evolúciójának is részévé tehetünk. Vitorlás jachtunk a legmodernebb technológiákra támaszkodik a teljes ciklus során, a koncepciótól, a tervezésen át, a megvalósításig. Izgalmas utazásra készülünk, az új kihívás által túllépünk a jelenlegi határainkon. Örülünk, hogy számíthatunk Giovannira, aki rendkívüli tapasztalattal és elszántsággal büszkélkedhet” – mondta John Elkann, a Ferrari elnöke.

„Izgatott vagyok, hogy elkezdhetem ezt az új kalandot a Ferrarival – nyilatkozta Soldini. – Kivételes csapattal dolgozunk egy fontos projekten, amely elképesztő technológiai potenciállal büszkélkedhet, innovatív megoldásai tiszteletben tartják a környezetünket.”

(forrás: maserati.soldini.it, fotók: maserati.soldini.it, marineindustrynews.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!