Május végén nyit a Club Aliga kikötője

A volt Club Aliga 47 hektáros területén tervezett beruházások első elemeként elkészült a Balatonvilágos Aliga Port, amely május 31-én megnyitja kapuit a hajósok előtt.

A 213 téliesített hajóhellyel ellátott, új okosmérővel felszerelt e-kikötő a Balaton legújabb kikötőjeként kezdi a nyári szezont. Előre gyártott tartószerkezete, járóelemei és a térkövek a Viastein Kft. biharkeresztesi gyáraiban készültek. Az építés 8 hónap alatt történt, speciális vízépítési eszközökkel. A fejlesztők bemutatták a központi Agóra tér végleges koncepciótervét, amelyben étterem, delikátesz-, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós, horgászbolt és egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet. Ez az új közösségi tér, amely a terület központi része, valamennyi oda érkező számára kulturált kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Az építmények tervezett természetes anyaghasználata, terepviszonyokhoz illesztése és az áttört építészeti megoldások biztosítják a tájba illeszkedő megjelenést. Része ennek a rövid távú fejlesztésnek a régi mozi felújítása, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése, szem előtt tartva, hogy minden pihenni vágyó megtalálja a számára megfelelő szórakozást.

A parti sétány megmarad az uszodáig és a déli kikötőmólót teljes hosszában különleges „vízi” sétányként alakítják ki. A Rózsa utca végén közösségi térként magasparti kilátót és sétányt kívánnak létesíteni. A fejlesztés során megmaradnak a közparkok, azokat nem építik be és nem parcellázzák fel. A balatonvilágosi magasparton tervezett lakóépület-fejlesztés a löszfal szélétől több mint 50 méteres távolságra, a csúszólaptól távol, a löszfal állékonyságát semmilyen módon nem veszélyeztetve lenne: azt a löszfal „magaspart” alján, egyedi elrendezésben, az omlásveszélyes biztonsági zónán kívül kívánják megvalósítani. A beruházó semmilyen beavatkozást nem tervez a löszfalon, így az sértetlenül magasodhat a Balaton fölé. A beruházó távlati tervei között szerepel még szálláshely kialakítása, a 3 csillagostól az 5 csillagosig.

YouTube video

A közlemény kitér arra is, hogy a beruházó a szezonra ingyen megnyitja a strandot június 15-én, továbbá közcélra felajánlott közel 1 milliárd forint értékű fejlesztést, amelyek az alábbiak: közcélú gyalogos- és kerékpárút kialakítása, a Rózsa utca burkolatának felújítása és szélesítése, magasparti kilátó és sétány kialakítása, Balatonvilágos településen közintézmények felújítása 50 millió forint értékben, új, orvosi rendelőnek is helyt adó 600 négyzetméteres intézmény megépítése az önkormányzat részére, a község támogatása 100 millió forint értékben.

A közlemény szerint a fejlesztés megvalósításának társadalmi, gazdasági hatásai is lesznek: munkahelyteremtés, a helyi/térségi munkanélküliség csökkentése, nő a helyi ingatlanok, valamint azok bérbeadásának értéke, a helyi vállalkozások számának növekedése, nő a helyi kiskereskedelmi egységek bevétele és az önkormányzat bevétele, emelkedik a térség szolgáltatási színvonala – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!