Magyar U12-es siker Palamósban

Iker Múgica (CN Cambrils) nyerte a 34. Vila de Palamós Optimist Trophyt, amelyen 550 hajós mezőny gyűlt össze. Gereben Barnabás győzött a 12 év alattiak között.

A huszonnégy ország versenyzőit felvonultató regattán ötszázötven indulót regisztráltak, az első öt helyen spanyolok végeztek. Iker Múgica győzött, őt Joan Domingo és Pepe García Gandrille követték a dobogón. A versenyen kilenc futamot rendeztek (öt selejtezőt és négy döntőt) ezek alapján alakult ki a végeredmény.

A lányoknál nőknél Olha Lubianszka (UKR) állhatott a dobogó tetejére, a második helyen Amalia Coll (ESP), a harmadikon Adele Ramm-Ericson (SWE) végzett.

A 12 év alattiak kategóriájában a győztes trió a magyar Gereben Barnabásból, az ukrán Roman Vyevyenkóból és a spanyol Pablo Lópezből állt.

A Nemzetek Kupáját Spanyolország (Iker Múgica, Joan Domingo, Pepe García Gandrille, Joan Lleonart) nyerte. A legjobb eredményt elérő helyi vitorlázó Jordi Camós (CN Costa Brava/Vela Palamós) lett, míg a legfiatalabb vitorlázónak járó Martinet-trófeát a 9 éves Loris Mateu (CN L’Escala) kapta.
A díjátadón megjelent Lluís Puig, Palamós polgármestere, Eduard Sallés, a Club Nàutic Costa Brava/Vela Palamós elnöke, Miquel Aviñó, a Sportbizottság elnöke, Josep Coll, sporttanácsos, Anna Julià, a Generalitat sportért felelős területi képviselője, Josep Maria Isern, a Katalán Vitorlás Szövetség alelnöke és Joaquín Valero, az AECIO elnöke.

A Palamós Optimist Trophyt a Sailors for the Sea nemzetközi szövetség Tiszta Regattaként (Clean Regatta) tartja nyilván, ahol évek óta környezettudatos munka zajlik, jó néhány fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedést hajtanak végre (Paper Less, Be One With the Sea, No Plastics). Már korábban teljesen megszüntették az egyszerhasználatos műanyagok jelenlétét, a klub területén elhelyezett szökőkutakon keresztül az újratölthető palackok használatára ösztönzik a fiatalokat.

A magyar csapat tagjai (végső helyezésük sorrendjében): Gereben Barnabás, Siklósi Lóránt, Török Csanád, Márton András, Téglás Donát, Verebély Nadin, Dávoti Tamara, Németh Abigél, Szegedi Hunor Dávid, Zsidai Anasztázia, Varga Mihály, Vágó Mátyás, Szpisják Márk, Szaploncay Panna, Makara Júlia, Keszler János, Császár Gábor, Gereben Ábel.

A Palamós Optimist Trophy teljes eredménylistája itt érhető el.

YouTube video

(fotók és forrás: palamosoptimisttrophy.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!