Optimista bajnokok: Dávoti Tamara és Márton András

2023-ban az Optimist-bajnokságon Márton András (BYC) győzött, a második Török Csanád Álmos (BYC), a harmadik pedig Dávoti Tamara (BYC) lett.

Dávoti Tamara egyúttal elnyerte a legjobb női versenyző címet is: „A Balatonfüredi Yacht Clubban vitorlázom, a jelenlegi edzőm Weinber Zsófi. Mivel apukám a Balatonnál nőtt fel, ezért szinte születésemtől fogva rengeteg időt töltöttünk a tónál. Először a nővérem Gréta, majd én is egy vitorlástáborban kezdtem a sportággal való ismerkedést, nyolcévesen Balatonfüreden” – mesélte a 13 éves Dávoti Tamara, a Fillér utcai Általános Iskola német tagozatának a tanulója. „Az első igazi vitorlázós élményeket és sikereket Gibának (Sigmond András, a BYC mesteredzője) köszönhetem, hiszen vele együtt éltük meg ezeket. A legelső sikerem, amire emlékszem, egy alsóörsi Nádas Kupa első helyezése, majd ugyanabban az évben az összesített versenysorozat díjkiosztóján a dobogón állhattam mint a második legjobb serdülő lány. 2021-ben megnyertem a 14. Kékpántlikát. A nemzetközi versenyzést csak tavaly kezdtem el, az első igazi eredményként pedig az Európa-bajnoki szereplést említeném, ahol az aranycsoportba jutottam.”

ALSÓÖRS 2023 OPTIMIST OB vitorlázás 1.versenynap 20230927 foto Tumbász Hédi

Dávoti Tamara az Alsóörsön rendezett ob-ról elmondta, a Balatoni Yacht Club szervezésében a kis szeles versenyre 117 hajó gyűlt össze, és csak öt futamot sikerült teljesíteni: „Mivel az előrejelzés csak reggelre mutatott szelet, ezért a reggeli korán kelések és az utolsó napok változékony szélviszonyai igencsak megnehezítették az életemet. A legizzasztóbb pillanatom talán az ötödik futam volt, amikor tudtam, hogy az első helyezésem is bukhat azon. Itt a tavalyi győztessel, Verebély Nadin Zsófiával csatáztunk, akivel sok éve versenyzünk együtt mindenféle szelekben és vizeken. A hatodik futam boldogsága mindent visz, amikor a befutóban megláttam a kockás zászlót, tudtam, hogy én lettem a legjobb lány. Majd amikor az edzőm, Zsófi motorosához értem, mondta, hogy enyém a harmadik ifjúsági helyezés is.

2024-ben szeretnék nemzetközi versenyeken is jó helyezéseket elérni, kijutni a vb-re és az Eb-re.”

ALSÓÖRS 2023 OPTIMIST OB vitorlázás 1.versenynap 20230927 foto Tumbász Hédi

Az abszolút bajnok Márton András szintén 13 éves, Csopakon él a szüleivel, és Balatonfüreden a Református Általános Iskolába jár, 8. osztályba. Az edzője szintén Weinber Zsófia.

„Két éve a Nádas Kupákon több alkalommal értem el dobogós helyezést, és 2022-ben Agárdon már ranglistaversenyen is a pódiumra tudtam állni, 11 évesen. Majd 2022-ben a Garda-tavi Ora Cup Ora versenyen aranycsoportos voltam 420 induló között. Az idén Torreviejában a nagyon erős nemzetközi mezőnyben sikerült a 424 indulóból a 83. helyen végeznem. Az 2023-as Optimist vb-n a magyar csapat legfiatalabbjaként, a csapattagok közül másodikként, a 85. helyen zártam a regattát” – elevenítette fel eddigi sikereit Márton Andris, aki szerint Alsóörs ideális helyszín a versenyrendezés szempontjából, mivel nagy tér áll rendelkezésre a hajók parkolásához, közel vannak az éttermek és viszonylag jó a szél is.

Az idén második Török Csanád Álmos tavaly nyert, akkor vele és Weinber Zsófival beszélgettünk.

A 2023-as Optimist bajnokság teljes végeredménye itt elérhető.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 161. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról!)

ALSÓÖRS 2023 OPTIMIST OB vitorlázás 3.versenynap 20230929 foto Tumbász Hédi
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!