Magyar csapat Monacóban – jön a tizedik Energy Boat Challenge

Júliusban Monacóban több mint 50 hajó és 23 nemzet részvételével rendezik meg az Energy Boat Challenge regattát, három osztályban.

A Monaco Energy Boat Challenge az alternatív energiaforrások talán legnagyobb találkozója, amelyet a Yacht Club de Monaco szervez. Solar és Energy osztályokban eddig huszonhét csapat nevezett (a BME SOLAR BOAT CHALLENGE – mint a neve is mutatja – a Solar kategóriában veszi fel a versenyt az ellenfelekkel). Az eseményre tizenöt profi versenyző is érkezik, hogy bemutassa legújabb innovációit a Monacóból az olaszországi Cala del Forte-ba tartó első YCM E-Boat Rallyn. Az YCM célul tűzte ki a zéró-emisszió elérését, ebbe az irányba most 100%-ban elektromos sajtó- és biztonsági hajókkal tesznek lépéseket.

„A YCM célja, hogy a környezetvédelmi átállás motorja legyen, ez a törekvés része a „Monaco, a fejlett hajózás fővárosa” kollektív megközelítésnek” – mondja Bernard d’Alessandri, a klub főtitkára.

Tengeren zajló hajózási kihívások, napi Tech Talks, iparági előadások és egy konferencia színesíti a programot, így jön létre ez a világon egyedülálló esemény a monacói II. Albert herceg alapítvány támogatásával. További partnerek a Credit Suisse, a BMW és az SBM Offshore, valamint a prémium hajós ipar olyan kulcsfontosságú szereplői, mint a Sanlorenzo, az Oceanco, a Ferretti és a Monaco Marine hajógyárak.

Az Energy-osztályban a regisztrációk január közepén zárultak le, a Solar-osztályban indulóknál pedig napjainkba. Összesen huszonhárom nemzet huszonhét csapata érkezik Monacóba, olyan távoli országokból, mint Peru, az Egyesült Államok, Kanada és India. Az Open Sea osztály versenyzőinek június 1-jéig még van lehetőségük nevezésük véglegesítésére.

A mérnökhallgatók és az ipar közötti cserekapcsolatok előmozdítása érdekében a YCM kapcsolatfelvételi lehetőségeket teremt, például a Job Forumot. A 2019-ben indított kezdeményezés a rendezvény teljes időtartama alatt zajlik, hogy a gyakornoki- és álláslehetőségek iránti növekvő keresletet kielégítse. Szintén újdonság az állásfórum kiegészítéseként az év elején indított vállalati mentorprogram, amely az iparág és az egyetemi csapatok közötti kapcsolatok elősegítésére szolgál, hogy az utóbbiak projektjeikkel és céljaikkal kapcsolatban célzott, személyre szabott tanácsadást kaphassanak.

A hajók indító- és fogadóállomásaként bemutatásra kerül az első E-Dock, amely ökológiai kialakítású ponton (bambuszszerkezet), váltó- és egyenáramú töltőkkel felszerelve. Így több mint húsz hajót képes egyszerre gyorsan és megbízhatóan ellátni energiával.

Az YCM elnöke, II. Albert monacói herceg úgy véli, hogy „az éghajlati vészhelyzettel szemben az ígéretek helyett a haladás élő bizonyítékainak kell fellépniük”, a Monaco Energy Boat Challenge pedig bizonyítja, hogy a technológia létezik és hatékony.

Rövid összefoglaló film a 2022-es eseményről:

YouTube video

fotók: yachtingnews.com, theworldofyachts.com, superyachts.news, boatinternational.com

forrás: Yacht Club de Monaco

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!