Magyar fejlesztésű napelemes versenyhajó profi műegyetemistáktól

Szinte egy Forma–1-es csapat profizmusával vetekedhet a BME Solar Boat Team tevékenysége; a csapat elsőként épített hazánkban napelemes versenyhajót. A fejlesztés most is zajlik, annak eredményességét pedig a külföldi versenyeken elért előkelő helyezések igazolják.

A projekt 2014-ben indult, az azóta eltelt hét évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem négy karáról (GPK, GTK, KJK, VIK) csaknem száz hallgató vett részt a munkában. A jelenlegi team, amely a 2020-ban vízre tett második hajón dolgozik Ilinyi Blanka vezetésével, 30 főt tesz ki. A cél változatlan, a megújuló energiafelhasználást és a környezetvédelmet szem előtt tartva egy olyan tudásbázis és infrastruktúra létrehozása, amelyre építve éveken keresztül működik majd a csapat, a diákok újabb és újabb generációját bevonva az elektromos járműépítés világába.

„2014-ben három gépészhallgató indította a projektet, hogy a már létező hajós bajnokságokon részt vegyenek. Én gépészmérnök-tanulóként 2020-ban csatlakoztam, akkor anyagtechnológiával foglalkoztam, főleg a kompozit szerkezetért feleltem. Azóta csapatkapitányként leginkább operatív feladatokat látok el” – mesélte az Aqua Magazinnak Ilinyi Blanka. Hozzátette, heti 16-20 órát foglalkoznak a hajóval, és mivel a műhely az egyetem területén van, akár órák közben is kiugranak.

Az első hajó sikerét jelzi, hogy Oroszországban egy versenyen ötödik helyezést ért el 2017-ben. Ám a felmerülő fejlesztési kérdések miatt elölről kezdték a munkát, és 2018-ban új hajó építésébe vágtak bele. A Lanának nevezett vízi jármű áramlástani szempontból előnyösebb, és bár másfél méterrel hosszabb, szinte ugyanolyan könnyű, mint az elődje.

A BME Solar Boat Team három fő szakmai egységre tagolható: gépészet (anyagtechnológia, szimulációs és konstrukció), gazdaság (pénzügy és stratégia, bizniszmarketing) és elektronika (elektrotechnika, informatika). A csapat élén a csapatkapitány áll, akinek elsődleges feladata a vezetés és a koordinálás, valamint a három fő szakmai egység munkájának a harmonizálása. Minden szakmai egységet egy csoportvezető irányít, aki összekapcsolja a csoporton belül futó projekteket.

Az anyagi hátteret tekintve a csapat pályázik az egyetemen működési költségekért, támaszkodnak az ösztöndíjakra, de az évi mintegy 12 milliós költségvetés 75 százalékát a szponzorok adják, amelyek pénz mellett eszközökkel, szerszámokkal, autókkal vagy médiamegjelenéssel támogatják a csapatot.

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 156. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! A legfrissebb – 2022. téli – szám november közepén jelent meg.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!