Lendületben a J/70-esek

2024. augusztus 9.
Címkék :

A tavalyi osztályalapításon és az idén áprilisban rendezett flottabajnokságon túl már több külföldi versenyen is részt vettek a hazai J/70 osztály tagjai.

A világ 30 országában működő J/70-es osztályszövetség hazai története egy szép őszi napon kezdődött, amint Rauschenberger Miklós elnökségi tag mesélte az Aqua Magazinnak. Ekkor vetődött fel a gondolat, hogy szükség lenne itthon egy olyan one design osztályra, amely az ifjúsági hajókból „kinőtt” fiatalok számára vonzó továbblépési lehetőséget biztosít, emellett új perspektívát nyit a már régóta nagyhajós osztályokban versenyző vitorlázók számára is. Így esett a választás a J/70-esre, amely a 10 évvel ezelőtti indulása óta a világ legnépszerűbb OD sporthajójává vált. Tavaly tavasszal meg is érkezett az első hajó, amellyel „road show-ra” indultak, hogy akit érdekel, megismerkedhessen vele. Majd ősszel megalakult az osztályszövetség – az elnök Molnár György lett –, és kiírták a 2024-es versenyeket.

„A négy One Design Balaton Tour- verseny és az áprilisi flottabajnokság mellett az augusztusi bajnokságra már 11 hajót várunk” – hangsúlyozta Rauschenberger Miklós, jelezve, terveik szerint a J/70-es hamarosan a legnépesebb one design osztály lehet itthon. Hozzátette, egy egység télen több alkalommal is részt vett a Miamiban rendezett Bacardi Cup Winter Series versenyein, egy másik pedig már ott volt májusban a Garda-tavi Európa-bajnokságon. Igyekeznek bekapcsolódni az olasz J/70 Cup versenysorozatba is, mivel az olasz szövetségnek nagyon aktív és óriási a bázisa, az ottani a népes flotta kiváló alkalmat nyújt az itthon soha nem látott méretű mezőnyben való versenyzési rutin megszerzéséhez. Júniusban Dániában rendezték a csak amatőrök számára kiírt világbajnokságot, a hagyományos világversenyre pedig szeptemberben kerül sor Palma de Mallorcán.

Áprilisban Révfülöpön hat vitorlás állt rajthoz a tavaszi flottabajnokságon, amelyen hat futam után a laseres és 29-er vitorlázókból álló, Tóth Virág kormányozta MaffiJa csapata nyert. Török Péter elnökségi tag elmondta, hogy a Bonus Intra Vízisport Egyesület által rendezett versenyen három hajón egyetemisták alkották a csapatot, akik másfél hónapnyi felkészülés után szálltak vízre a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek és Ifjúsági Kikötőben, ahol az MCC tehetséggondozási programjának keretében már három éve zajlik a vitorlásoktatás fiatalok számára.

„Az idén a harmadik edzőtábort kezdtük a fiatalokkal, akik háromszemélyes kishajókban kezdtek tanulni, most pedig a J/70-esekben debütáltak és tanulják a csapatversenyzést” – jelezte Török Péter.

A J/70-esben 4-5 fős csapatok mennek, a hajó népszerűségének a kishajós jellegű gyors és élvezetes vitorlázás a kulcsa, ami minden korosztály számára új élményt nyújt. Nem véletlenül jelent meg hamar az osztály nemzetközi versenyein több volt olimpikon, világbajnok profi vitorlázó, de ezzel a hajóval rendezik világszerte a Sailing Champions League versenyeit is. A nemzetközi szövetség több új szabállyal próbálja segíteni az osztály térhódítását, ilyen a young crew vagy a mixed plus kategória bevezetése. Előbbiben a teljes legénységnek 25 évesnél fiatalabbnak kell lennie, utóbbiban pedig legfeljebb két 18 év feletti férfi lehet a hajón. A J/70-es viszonylag kis szélben is jó sebességre képes, az emelhető tőkesúlynak és a kis saját tömegnek köszönhetően könnyen szállítható, ami szintén hozzájárul a népszerűségéhez. Világszerte jelenleg mintegy kétezer ilyen vitorlás található, mára szinte nincs is olyan hét, amikor ne rendeznének vele versenyt valahol.

Szöveg: Ambrus Gábor

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!