Tíz éve a nemzetközi porondon: ünnepel a J/70 osztály

2024. április 27.
Címkék :

Ezerkilencszáz megépített példány, 25 nemzeti osztályszövetség: a J/70 valószínűleg a világ legnagyobb modern, tőkesúlyos sporthajó flottája.

A Nemzetközi Osztályszövetség annak apropóján adott ki videót, hogy a J/70 épp tíz éve kapott nemzetközi osztály státuszt a World Sailingtől.

„Büszkék vagyunk arra a növekedésre, amelyet a J/70 produkált a múltban, és arra a lendületre, ahogy megy előre a jelenben” – mondta az IJ70CA elnöke, az olasz Vittorio Di Mauro. „A tavaly Riva del Gardában megrendezett sikeres tesztversenyt követően, hamarosan megrendezzük az első tisztán amatőr világbajnokságot a dániai Koppenhágában, ahova újabb rekordot jelentő 140 hajó regisztrált.

„A floridai Key Westben 2013-ban megrendezett első Midwinter Championship óta az osztályt olyan tulajdonosok mozgatják, akik elkötelezettek amellett, hogy a J/70 nyújtotta one-design versenysportot elérhetővé, versenyképessé és szórakoztatóvá tegyék” – állítja Jeff Johnstone, a J/Boats elnöke.

Az osztály eddig kilenc világbajnokságot rendezett, és nem akármilyen helyszíneken: az elsőre, 2014-ben Newportban, az USA-ban került sor, majd jött La Rochelle (Franciaország), San Francisco (USA), Porto Cervo (Olaszország), Marblehead (USA), Torquay (Egyesült Királyság), Marina del Rey (USA), Monaco és St. Petersburg (USA).

2024-ben az észak-amerikai bajnokságra a mexikói Vallarta Yacht Clubban kerül sor április 28. és május 4. között, míg az Európa-bajnokságnak Olaszország ad otthont (Argentario, május 18–25.) között. A már említett, első tisztán amatőr világbajnokságot a dániai Koppenhágában, a Royal Danish Yacht Clubban rendezik meg június 6–9. között. A világbajnokságnak a spanyolországi Real Club Nàutico de Palma ad otthont (szeptember 14–21.).

A világbajnokság a jövőben olyan helyszínekre látogat, mint Buenos Aires (Argentína) és Cascais (Portugália). Tervezik továbbá, hogy a jövőben Mixed Plus Világbajnoksággal, valamint a kizárólag nőknek és az ifjúsági korosztálynak szóló versenyekkel bővítik a kínálatot.

10 év ünneplése:

YouTube video

(forrás: j70ica.org, fotók: jcomposites.eu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!