Legyen a neved Luna Rossa!

Cagliariban megkeresztelték és vízre tették a 37. America’s Cupra készülő csapat hajóját, amely prototípusa következő AC75-ösüknek.

A futurisztikus prototípus október 13-án, helyi idő szerint 14 órakor kezdte meg életének következő fázisát, a Luna Rossa Prada Pirelli bázisán. A hajóval való vitorlázások alapvető fontosságúak a legénység számára, de még inkább a kutatási és fejlesztési program szempontjából, amely az új AC75-ös tervezéséhez vezet. A csapat ugyanis azzal vesz részt 2024-ben Barcelonában a 37. America’s Cupon.

A hajó keresztanyja, Miuccia Prada a hagyományos módon keresztelte meg a Luna Rossát. Mellette Patrizio Bertelli (a Luna Rossa Prada Pirelli csapat elnöke), Marco Tronchetti Provera (a Pirelli ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója), Max Sirena (csapatigazgató és szkipper), valamint Agostino Randazzo (a Circolo della Vela Sicilia elnöke) állt.

A Luna Rossa prototípusát a csapat bázisán tervezték, tervezték és építették a 37. America’s Cup protokollja által előírt szabályoknak megfelelően. A projekt mérnöki és technológiai szempontból innovatív és összetett, és minden területen kísérleti megoldásokat tartalmaz, mindenhol a legmodernebb technológiával. A szénszálas kompozitokból gyártott hajó építési folyamata közel 10 hónapot és több mint 30 ezre munkaórát igényelt több mint 25 embertől, illetve a tervezőcsapat 40 tagjától. A hajótest és a kompozit alkatrészek építéséhez ötezer négyzetméter szénszálat használtak fel a szerkezeti magot alkotó különböző anyagokban. Az orrsudár kisebb lesz a korábbinál, és már nem a Code Zero bekötési pontjaként használják, hanem a fedélzeten lévő technikai felszerelések tartószerkezeteként.

A bemutató alkalmat adott a Luna Rossa Prada Pirelli csapat bemutatására, amely a legutóbbi regattához képest új és fiatal tehetségekkel bővült. A legénység a következő napokban kezdi meg a vízi edzéseket, folyamatosan cserélgetve a fedélzeten lévőket és a szerepköröket, így minden vitorlázó begyűjtheti a szükséges tudást.

Patrizio Bertelli, a Luna Rossa Prada Pirelli csapat elnöke: „Sok vízre bocsátásnál segédkeztem már, de még mindig izgalommal tölt el, amikor először látok vízre szállni egy hajót. Gratulálok az egész csapatnak, amiért egy ilyen összetett és minden szempontból egyedi hajótestet terveztek és építettek. Biztos vagyok benne, hogy ez a prototípus nagy segítségünkre lesz az új AC75 kifejlesztésében, amellyel a 37. America’s Cupon versenyzünk majd. Néhány napon belül megkapjuk az első visszajelzéseket a vitorlázócsapattól, és a projekt innovatív jellege miatt tudom, hogy a hajó felül fogja múlni az elvárásainkat.”

Max Sirena, a csapat igazgatója és kapitánya: „Büszkeséggel tölt el, hogy a Luna Rossa prototípusa vízre került. A csapat számára most aztán tényleg elkezdődött a kihívás. Azonfelül, hogy a fejlesztések irányát meg tudjuk határozni általa, a prototípus azt is lehetővé teszi, hogy azonnal felpörgessük a kampányt és a csapatmunkát, ami elengedhetetlen, amikor a különböző részlegeken ennyi ember cserélődik. Az új hajótest megépítése az egész csapatnak erős fizikai és mentális töltést adott. Ma egy újabb lépést tettünk a 37. America’s Cup felé vezető utunkon; szeretnék köszönetet mondani Patrizio Bertellinek, aki nélkül mindez nem lett volna lehetséges, Marco Tronchetti Proverának, aki úgy döntött, hogy megújítja a Pirelli partnerségét, szponzorainknak, a Panerainak és a The Woolmark Companynak, valamint minden más partnernek és beszállítónak, aki támogat minket. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy üdvözöljem az Unipolt, és köszönöm, hogy úgy döntöttek, hogy hivatalos szponzorként csatlakoznak hozzánk. A kihívás ma kezdődött”.

Agostino Randazzo, a Circolo della Vela Sicilia elnöke: „Klubunk büszke arra, hogy egy ilyen innovatív hajóra tűzheti fel a lobogóját, és hogy mindig a Luna Rossa Prada Pirelli mellett lehet a 37. America’s Cup felé vezető úton. Az egész klub nevében szívből gratulálok a csapatnak a hihetetlen munkához: ez a prototípus mindenképpen előrelépés az America’s Cup-hajótestek tervezésében, és jelentős lesz az új AC75 fejlesztése szempontjából, amely Barcelonában száll majd versenybe.”

Rövidfilm az ünnepségről:

YouTube video

(fotók és forrás: lunarossachallenge.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!