Kik az esélyesek? New York – Vendée latolgató.

2024. május 30.
Címkék :

A Vendée Globe előtti utolsó transzatlanti verseny magyar idő szerint tegnap este 8-kor rajtolt el, és különösen kiélezett küzdelmet ígér.

Favoritokból nincs hiány, hiszen megjelent az összes éllovas, aki nem csak ezen a versenyen, de az ősszel rajtoló Vendée Globe-on is az esélyesek közé tartozik. A Les Sables d’Olonne-i céltól 3200 mérföld választotta el az indulókat, és mivel mostanra nagyjából eldőlt, kinek van esélye indulni az egyszemélyes földkerülőn, az óvatos, hajókímélő szempontok lehet, hogy kicsit háttérbe szorulnak.

A Vendée Globe, a Route du Rhum és a Vendée Arctique második helyezettje, Charlie Dalin szerint „ez az utolsó lehetőség, hogy a Vendée Globe előtt feltárjuk a hajó gyenge pontjait, ezért minden erőmmel azon leszek, hogy keményen hajtsam a gépet és teljes erőbedobással vitorlázzak”.

Jérémie Beyou (Charal), aki a J2-es vitorlájának sérülése miatt kénytelen volt feladni a Transatot, a New York – Vendée-n igyekszik kiküszöbölni a csorbát: „Szeretném újra felfedezni a vitorlázás és a versenyzés örömét, a címvédés kevésbé foglalkoztat, az legfeljebb arra lenne jó, hogy megnyugtassam magam, képes vagyok rá”.

Thomas Ruyant (Vulnerable), aki úgy döntött, hogy kihagyja a Transat CIC-et, szintén eltökélt: „ez az utolsó csörténk a Vendée Globe előtt, mindenki nagyon szeretné megmutatni, mire képes. Én az élen akarok végezni, de persze a másik Vulnerable szkipper, Sam Goodchild, aki 2023-ban minden versenyén dobogóra állt, beleszólhat ebbe”.

Yoann Richomme (Paprec Arkéa) megnyerte a legutóbbi két transzatlanti versenyt (Retour à la Base és The Transat CIC), és „pokoli versenyt” jósol. Apró váltásokon múlhat a siker, hogy valaki tudja-e tartani a tempót a többiekkel.

Persze a győztes nem feltétlenül a fenti ötösből kerül ki. Boris Herrmann (Malizia – Seaexplorer) és Sam Davies (Initiatives Cœur) a Transat második és harmadik helyezettje, Justine Mettraux (Teamwork-Team Snef) még nem fért fel dobogóra, de lenyűgöző vitorlázást mutatott be eddigi versenyein. Nem alaptalanul elszánt Louis Burton (Bureau Vallée) és Sébastien Simon (Groupe Dubreuil) sem, Maxime Sorelre (V & B – Monbana – Mayenne) és Nicolas Lunvenre (Holcim-PRB) is érdemes odafigyelni. Ami a legutóbbi Vendée Globe győztesét, Yannick Bestavent (Maitre Coq V) illeti, az ő célja „mindent beleadni, hogy a legjobbat nyújtsam és a lehető legkevesebb hajó legyen előttem”.

A verseny nyomkövetője.

Az első órákat Weöres Szabolcs vette a legjobban:

fotók és forrás: newyorkvendee.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!