Több mint egy hónap az óceánon – Weöres Szabolcs

Több ezer kilométert vitorlázott az elmúlt évben Weöres Szabolcs, aki az egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyre, a Vendée Globe-ra készül.

A vitorlázás Mount Everestjének is nevezett megmérettetésen való induláshoz minden eddiginél szigorúbb feltételeket szabtak meg a szervezők. A nagy érdeklődés miatt 40 főben húzták meg az indulói létszámot és a kijelölt versenyeken kell összegyűjteni a részvételhez szükséges mérföldeket.
Weöres Szabolcs eredményes éven van túl, 2023-ban véghez vitte, amit eltervezett: négy viadalt is sikerrel teljesített. A New Europe névre keresztelt hajó átépítése után júliusban Fa Nándorral vett részt az 50. Rolex Fastnet Race-en (348 tengeri mérföldet írhatott jóvá), szeptemberben Irina Grachecvával indult a Défi Azimuton (294 mérföld), novemberben szintén vele a Transat Jacques Vabre-en (1880 mérföld), majd szólóban a Retour a la Base elnevezésű újabb transzatlanti menettel zárta az esztendőt (3500 mérföld). Ezeken a megmérettetéseken összesen 777 órát, azaz több mint egy hónapot töltött vízen versenyzéssel.

Ehhez jön hozzá még a sok tesztvitorlázás, illetve a bő 25 ezer kilométer utazás Magyarország és a különböző tengeri kikötők között, a hajót ugyanis folyamatosan fejleszteni kell, kijavítani a kisebb-nagyobb hibákat, tesztvitorlázások során, a felkészülési időszakokban ellenőrizni, mi hogyan működik.
Weöres Szabolcs tehát 10 204 mérföldet szerzett eddig, 34. helyen áll a Vendée Globe kvalifikációs listáján. A magyar hajós 2022-ben szintén négy versenyen gyűjtötte a mérföldeket, ezek közül a legnagyobb a Route du Rhum (A rum útja) volt 3550 mérfölddel – Weöres Szabolcs első magyarként teljesítette a világ egyik legnépszerűbb óceáni viadalát.

Az idén még két viadal szerepel Weöres Szabolcs versenynaptárában a Vendée Globe előtt: a május végén rajtoló New York Vendée-Les Sables d’Olonne szóló transzatlanti megmérettetés, a Vendée Globe utolsó kvalifikációs lehetősége, majd a Défi Azimut szeptemberben.

Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a földet. Terve megvalósításában a Mol-Új Európa Alapítvány, a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo és az MBH Bank is segíti.

A tizedik Vendée Globe 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!